За рейтингами КМІС стирчать вуха Тимошенко


Результати соціологічних досліджень, оприлюднені вчора, 26 травня, Київським міжнародним інститутом соціології, спричинили в ЗМІ чималий резонанс.
Висновки КМІС дали підстави для заголовків у стрічках новин на кшталт: “Тимошенко і Ляшко вийшли в лідери президентських рейтингів”, “Дві третини українців негативно поставилися до призначення Луценка генпрокурором”, “Більшість українців – за відставку Порошенка через офшори”. Інформацію з сайту КМІС оприлюднила й Новинарня“.

Установа, яка проводила анкетування, – вельми авторитетна. Однак багато спостерігачів запідозрили в дослідженні КМІС маніпуляцію та гру “в одні ворота”. Насторожував і той факт, що опитування проведено на замовлення клієнта, при цьому “ім’я замовника опитування не розголошується”.

Ірина Бекешкіна. Фото: Тиждень.ua

Ірина Бекешкіна. Фото: Тиждень.ua

Новинарня звернулася по коментар до визнаного експерта.

Ірина Бекешкіна – соціолог, директор Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, добре відома також як науковий співробітник Інституту соціології НАН України – вважає, що дослідження КМІС має ознаки маніпулювання.

“Замовник опитування очевидний. Так, це Тимошенко”, – вважає Бекешкіна.

“Замовника завжди можна вирахувати. Оприлюднює такі опитування той, кому це вигідно. Якщо невигідно – вони б не оприлюднювали. Дуже проста логіка. Ці результати кому вигідні? Бойку невигідні. Хто залишається?.. Правильно, [Юлія Тимошенко], – сказала пані Ірина в коментарі Новинарні, зауваживши: – Це не значить, що цифри неправильні…”

Водночас вона розкритикувала формулювання питання в анкеті КМІС – “Враховуючи інформацію, що Юрій Луценко є кумом президента Петра Порошенка, яким є ваше ставлення до його призначення генпрокурором?”

“Ну це взагалі. Тут вуха стирчать найбільше. Тут я засуджую своїх колег, бо погоджуватись на такі формулювання не можна ні в якому разі”, – заявила Бекешкіна.

“Це маніпуляція. Якби хоча б запитували про оцінку призначення в ГПУ людини без юридичної освіти, а то – «кума»! Це абсолютно некоректно”, – стверджує соціолог.

Коментуючи президентські рейтинги від Київського міжнародного інститут соціології, Ірина Бекешкіна констатувала: “Народ взагалі розчарований в усіх, я б сказала так. Якщо лідер (Тимошенко) серед загальної кількості виборців не набирає навіть 10%, що тут казати? Можна, звичайно, кричати – «ми перші!», але яка вага цієї першості?..”

“Є натяжка в способі подачі. Із тих рейтингів, які КМІС дає по відношенню до всіх [виборців], висновок такий: справжніх лідерів у нас немає. Тому що різниця між 9% Тимошенко і 6% Порошенка – зовсім не суттєва і не фатальна. А більшість населення або не визначилися, або не хочуть іти на вибори, або зіпсують бюлетень”, – зауважила Бекешкіна.

Справді, із першої таблиці, оприлюдненої КМІС, видно, що виборців, які не визначилися зі своїм кандидатом у президенти або не хочуть нікого обирати – майже 55%.

президентські рейтинги КМІС - травень 2016

При цьому в інтересах замовника акцент робиться на другій таблиці.

У прес-релізі КМІС ідеться: “Якби ті, хто не визначився, за кого голосувати, як звичайно, не прийшли б на вибори, участь у голосуванні взяли б близько 53% усіх виборців, і подані голоси розподілилися б наступним чином:
21,0%  проголосували б за Юлію Тимошенко, 14,6% — за Олега Ляшка, 13,5% — за Петра Порошенка, 12,7% — за Анатолія Гриценка, 10,9% — за Андрія Садового, 8,4% — за Юрія Бойка, 4,0% — за Дмитра Яроша, 2,9% — за Олега Тягнибока, за інших кандидатів — загалом  11,9%”.

“Коли подавати відсоток підтримки [кандидатів у президенти] лише в розрізі тих, хто визначився, то справді, різниця в 3% зростає до різниці у 8-9%. Можна подавати й так. Але враження переваги в 1,5 рази створюється оманливе”, – підсумувала Ірина Бекешкіна.




Читайте також:
Нова соціологія: українці не хочуть перевиборів ВР.
У разі чого, зараз перемогла б “Батьківщина”

Соцопитування: за рік поліція різко наростила довіру. Лідери недовіри – прокуратура й суди

Соціологія: зросло очікування Майдану, але надія на краще – також

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна