МЗС і посол ЄС кажуть, що “безвіз” має стартувати без зволікань

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін розраховує на те, що безвізовий режим із Євросоюзом буде остаточно схвалений ЄС влітку цього року.

“Влітку ми всі дуже сподіваємося, відповідне рішення має бути ухвалено. Тобто не варто говорити про відстрочку”, – сказав міністр на міжнародній конференції “Україна – ЄС: перетворюючи виклики на можливості” 20 травня.

Глава МЗС зазначив, що Єврокомісія та Європарламент ще мають виконати певні процедури для “безвізу”, але Україна зі свого боку вже виконала всі свої зобов’язання.

“Другий момент, який зараз обговорюється в Брюсселі, – це процедура, яким чином Єврокомісія могла б припиняти безвізовий режим у випадку дуже серйозних порушень безвізового режиму щодо виникнення міграційних криз. Це питання має обговорюватися на наступному засіданні міністрів внутрішніх справ ЄС”, – цитує Клімкіна “Інтерфакс-Україна”.

У свою чергу глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що запровадження безвізового режиму між Європейським Союзом і Україною, рішення про яке повинен прийняти Європарламент, йде за планом.

“Немає жодної інформації, на підставі якої я міг би сказати, що там є якась затримка”, – сказав Томбінський, відповідаючи на питання журналістів про те, чи реалізується процес упровадження безвізового режиму у відповідності з планом.

Також посол ЄС ще раз підкреслив, що Україна виконала всі умови, необхідні для імплементації безвізового режиму, передає УНІАН.

Нагадаємо, цими днями посол України при ЄС Микола Точицький визнав, що в ЄС обговорюють можливість перенесення безвізового режиму для України у зв’язку ініціативою Єврокомісії створити процедуру, яка дозволить переглядати рішення про безвізовий вже після того, як воно ухвалене.

“Є країни ЄС, які вважають, що спочатку потрібно внести ці зміни, а вже потім надавати безвізовий Україні”, – сказав Микола Точицький.

Раніше “Європейська правда” повідомляла, що ЄС у ставленні до Україні відійшла від дотримання демократичної процедури на користь “реалполітік” і планує відтермінувати анонсований старт “безвізу” для України на час після знаходження безпекових запобіжників.

Читайте також:
Оголошений графік ЄП дозволяє сподіватися на безвізовий режим у липні, – ЗМІ

Єврокомісія пропонує механізм зупинки безвізового режиму – зокрема й для України

Угорщина вимагає безвізовий режим для України “негайно”. Вишеградська четвірка теж підтримує

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна