ЄС може відкласти надання безвізового режиму Україні, – посол

 

У Євросоюзі обговорюють можливість перенесення запровадження безвізового режиму для України. Про це заявив посол України при ЄС Микола Точицький в інтерв’ю сайту “Європейська правда”.

За словами Точицького, міграційна криза може впливати на швидкість прийняття рішення щодо України.

Як зазначив посол, йдеться про ініціативу Єврокомісії створити процедуру, яка дозволить переглядати рішення про безвізовий режим (наприклад, його призупинення або навіть скасування) вже після того, як воно було ухвалене.

“Є країни ЄС, які вважають, що спочатку потрібно внести ці зміни, а вже потім надавати безвізовий Україні”, – сказав Точицький.

Водночас, за його словами, остаточне рішення щодо цього питання ще не ухвалено.

Посол також застеріг Євросоюз, що перенесення рішення про надання безвізового режиму нашій країні може призвести до того, що ЄС “втратить надійного партнера на своєму східному кордоні”.

“Якщо українці побачать, що попри все зроблене державою, попри те, що українці виконали всі свої зобов’язання, Євросоюз не виконує свої обіцянки і не надає безвізовий, то це, на жаль, буде негативно трактуватися в Україні”, – наголосив Точицький.

Водночас міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що розмови про можливе перенесення запровадження безвізового режиму для України або введення додаткових умов є безглуздими, оскільки це повністю суперечить принципам ЄС.

“Усі ці розмови про можливе перенесення набуття чинності безвізового режиму або про появу окремих історій – я вважаю, що все це нісенітниця.
Тому що є принципи ЄС. Згідно з ними, країна, що виконала всі умови, повинна отримати свої преференції. Невиконання цього стане порушенням принципів ЄС і ударом по його репутації“, – цитує Клімкіна “ЄП”.

Як писала Новинарня, Єврокомісія 20 квітня оголосила про подання законодавчої пропозиції щодовізової лібералізації для України, а 4 травня – для Туреччини й Косова. Раніше безвізовий режим з ЄС отримали Сербія, Боснія і Герцоговина, Албанія й Молдова.

Початок безвізового режиму ЄС для українців орієнтовно очікується в другій половині літа або у вересні – за умови, що процедура відбуватиметься без змін.

Читайте також:
Єврокомісія пропонує механізм зупинки безвізового режиму – зокрема й для України

Оголошений графік ЄП дозволяє сподіватися на безвізовий режим у липні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна