Справу “колорадського” екс-начальника поліції закрили через відсутність доказів держзради

 

Прокуратура закрила кримінальне провадження щодо колишнього начальника управління Національної поліції у Вінницькій області Антона Шевцова, якого підозрюють у державній зраді.
Як повідомив на прес-конференції сьогодні, 20 травня, начальник відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та державної прикордонної служби прокуратури Костянтин Гоздуп, провадження закрито через відсутність складу злочину, інформує УНН.

“Мною, як процесуальним керівником провадження, прийнято рішення про його закриття на підставі пункту 2 частини першої статті 284 Кримінально-процесуального кодексу України у зв’язку з відсутністю в діяннях особи складу кримінального правопорушення. Інформації, яка б вказувала на причетність Шевцова до скоєння злочину проти національної безпеки України чи будь-яких інших кримінальних правопорушень, не здобуто і не встановлено”, – зауважив Гоздуп.

Окрім того, за його словами, Вінницька обласна прокуратура не має підстав для того, аби перекваліфікувати справу та продовжити розслідування.

“Якщо особі повідомлялося про підозру, є певна процедура, адже порушувалося конституційне право особи. В цьому випадку рішення про закриття кримінального провадження додатково буде вивчатися ще й Генеральною прокуратурою України. Якщо Генпрокуратура дійде висновку, що я прийняв незаконне рішення, вона може його скасувати. Але скажу вам чесно, що підстав не буде для цього”, – наголосив прокурор.

Він також додав, що заявник – у даному випадку активістка Автомайдану Таїса Гайда, яка першою оприлюднила фото Шевцова з “путінського” мітингу в Криму, – має право оскаржити постанову про закриття справи у 20-денний термін.

Як повідомила раніше на брифінгу в Києві речниця Служби безпеки України Олена Гітлянська, досудове слідство у справі Шевцова тривало до 17 травня. Було проведено близько 70 допитів, експертиз та опитувань свідків, які заявляли в соцмережах про те, що Шевцов скоїв злочинні дії.

Як повідомляла Новинарня, СБУ затримала Антона Шевцова ввечері 17 березня на кордоні з Білоруссю в Чернігівській області. Оперативники вилучили у нього понад 10 тисяч доларів і квиток на літак з Мінська до Москви. Проти Шевцова розслідували справу за підозрою в державній зраді (ч. 1.ст. 111 Кримінального кодексу України).

Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе задовольнила рапорт про відставку Антона Шевцова з посади начальника управління Нацполіції у Вінницькій області 15 березня. Зазначалося, що він ще не пройшов переатестацію.

Антон Шевцов був призначений на посаду керівника вінницької поліції 28 січня 2016 року. Через три тижні після призначення низка громадських активістів звинуватила нового начальника поліції в сепаратизмі і проросійських поглядах, посилаючись на вміст сторінки Шевцова в соцмережах і акаунтів членів його сім’ї.

Інтернет-користувачі розмістили скріни з акаунта керівника обласної поліції, де фігурує спільна фотографія Шевцова з боксером і депутатом Держдуми РФ Миколою Валуєвим, який відвідував Крим під час так званого “референдуму”, організованого Росією, знімок із георгіївською стрічкою на параді в Криму та фото його дітей біля військового авто з російськими номерами.

На ці звинувачення Шевцов – виходець із Севастополя – відповідав у соцмережі, що фото було зроблено під час військового параду в травні 2013 року. Щодо знімка з Валуєвим, то він нібито був зроблений задовго до окупації Криму.
Антон Шевцов також стверджував, що проти нього “йде проплачена кампанія”.

Водночас 20 березня суд звільнив Шевцова з-під варти після закінчення часу для обрання йому запобіжного заходу.

Читайте також:
Корбан називав Шевцова “сепаратистом і ворогом” ще торік влітку. Куди дивилася влада?

Захаров вважає, що СБУ не має доказів держзради Шевцова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна