“МінСтець” з початку року встановив в АТО 15 передавачів. УкрТБ дивиться третина ОРДЛО?

 

З початку року Міністерство інформаційної політики встановило в зоні АТО 15 передавачів для відновлення мовлення українських телеканалів і радіостанцій. Про це повідомила на брифінгу заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова, передають “Українські новини”.

“З початку цього року ми поставили 12 передавачів – це за перший квартал цього року, ще три передавачі були запущені на початку квітня”, – сказала заступник міністра.

Цими ж днями радник міністра інформаційної політики, народний депутат від БПП Олександр Бригинець висловив припущення, що стратегічну телевежу на горі Карачун біля Слов’янська (Донецька область) буде встановлено до 5 липня ц.р.

“Підготовчі роботи на об’єкті завершено. Відремонтовано будівлю, яка обслуговує вежу, а також налагоджено кабельну систему електропостачання. Таким чином, проаналізувавши ситуацію на об’єкті та технічну готовність, можу прогнозувати, що встановлення телевежі відбудеться до Дня визволення Краматорська, Слов’янська – 5 липня. І це буде символічною перемогою”, – цитує Бригинця прес-служба Мінінформполітики.

Встановлена телевежа, яка буде заввишки 180 м (до війни – 22о), дозволить покрити українським мовленням значну частину Донбасу, а також заповнить прогалини, де через нерівності рельєфу відсутній український сигнал. Зараз тимчасова вежа на Карачуні має висоту 30 м.

Моніторингова місія МІП на чолі з Олександром Бригинцем відвідала чотири села Галицинівської сільської ради в Донецькій області, які розташовані за кілька кілометрів від знаменитих Пісків, щоб з’ясовувати ситуацію з українським мовленням в цих районах АТО.

“Жителі і бійці, з якими я зустрічався в Карлівці, усе ж чекають більш активної присутності українських каналів на цих територіях. Вони зауважують, що кілька місяців тому в Карлівці були лише російські телеканали, а тепер вже є сигнал «1+1» та «5 каналу», – сказав Бригинець прес-службі МІП.

Секретар Галицинівської сільської ради Наталя Крупадеря розповіла, що хоч деякі ЗМІ і повідомляють про проблеми з українським мовленням на території сільради, скарг з цього приводу від жителів не надходить.
“По-перше, близько половини жителів мають доступ до інтернету, трохи менше мають супутникові антени, а інші, яких не так вже й багато, обмежуються тими кількома каналами, які ми усе ж можемо “ловити на території сільради”, – сказала вона.

Радник міністра зазначає, що ситуацію вирішить запланована побудова телевежі, однак існують проблеми з фінансуванням.

“Відповідна ініціатива від МІП, як нормативний документ, вже раніше була передана на розгляд в Мінфін. На першій годині уряду в парламенті я, як народний депутат, поставив питання перед прем’єр-міністром про фінансування будівництва цієї телевежі. У відповідь я отримав запевнення, що в ситуації розберуться”, – пояснив Олександр Бригинець.

“На жаль, на сьогодні лише менш як половина жителів на окупованих територіях мають можливість приймати українські телеканали, а реально використовують цю можливість не більше третини жителів”, – сказав Олександр Бригинець.

Нова додаткова телевежа (крім вежі на Карачуні) дасть можливість не лише подавати ефірний сигнал на західні території від Донецька, які зараз не мають до нього доступу через рельєфні проблеми, а й забезпечить повноцінний прийом українських телеканалів у Донецьку і навіть Макіївці, зазначають у МІП.

Читайте також:
Уряд блокує встановлення на Донбасі телевеж для трансляції українського сигналу, – ЗМІ

МінСтець запланував до кінця року встановити в АТО дві телевежі й покрити Горлівку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна