РФ може порушити справу про загибель пілота збитого Су-24. Вбивцю сховали в турецькій тюрмі?

 

Слідчий комітет Росії розглядає можливість порушення кримінальної справи щодо загибелі в Сирії російського пілота Олега Пєшкова. Про це повідомляє російська газета “Коммерсант” із посиланням на високопоставлене джерело.

Кримінальний кодекс РФ дозволяє притягувати до відповідальності іноземців за злочини проти “інтересів Росії”. На цій підставі російська генпрокуратура може направити турецьким колегам міжнародне доручення щодо проведення слідчих дій із польовим командиром Альпарсланом Челиком.

Челик – громадянин Туреччини, син функціонера Партії націоналістичного руху й активіст її бойового молодіжного крила – “Сірі вовки”. Саме він на відеозаписі, який з’явився в інтернеті після збиття російського літака Су-24, запевняє, що разом зі своїми бійцями почав стріляти в повітря по катапультованих пілотах.

Нагадаємо, 24 листопада 2015 року турецький винищувач F-16 збив російський бомбардувальник Су-24 ракетою “повітря-повітря”. Турецькі військові стверджують, що Су-24, який летів бомбити Сирію, залетів на турецьку територію. В Росії це заперечують.

Екіпаж російського бомбардувальника встиг катапультуватися, але його командир, підполковник Пєшков, загинув під час приземлення від куль, випущених із землі. Указом президента РФ Володимира Путіна йому було посмертно присвоєно звання Героя Росії.
Цей інцидент започаткував конфлікт між Туреччиною та Росією: між двома країнами було скасовано безвізовий режим, РФ наклала санкції на імпорт турецьких продуктів і закрила авіасполучення з Туреччиною.

Читайте також:
Російські зеки замість сніговика зліпили збитий Су-24, який летів бомбити Сирію

Та навіть поява підозрюваного в убивстві Пєшкова мало що дала слідству (роль дізнавателів виконували співробітники військової поліції та командування російської військової бази Хмеймім у Сирії). Адже розшукати й допитати турецького громадянина, який на той момент воював десь у Сирії, вони були неспроможні.

І в результаті дізнання винесло так звану відмовну постанову. За даними “Коммерсанта”, в ній ішлося про те, що підстави для порушення кримінальної справи є, але знайти виконавця злочину неможливо.

Але 30 березня Челика та кількох його соратників затримали в одному з ресторанів турецького міста Ізмір. Місцева прокуратура звинуватила затриманих лише в незаконному зберіганні зброї – компанія прийшла в ресторан з автоматом, карабіном та кількома пістолетами (власне, саме тому їх і заарештували – хтось подзвонив у поліцію й повідомив про озброєних людей у громадському закладі).

Тепер СКР Росії може порушити кримінальну справу про загибель Пєшкова та інших російських військовослужбовців у Сирії і в рамках цієї справи добитися кримінального переслідування “сірого вовка” в Туреччині.

Якщо ж ця спроба виявиться невдалою, то, як припускає “Коммерсант”, турком “займуться російські спецслужби”. Чиї агенти, за даними турецьких ЗМІ, давно діють на території Туреччини.

І, за однією з версій, яку наводить російське видання, затримання Челика могло бути спробою сховати його від позасудового переслідування у в’язниці.

Раніше турецькі ЗМІ повідомляли, що Челик відмовився від причетності до вбивства Пєшкова й заявив, що в нього могли стріляти представники іншого угруповання.

У січні турецьке видання Hürriyet опублікувало витримки з інтерв’ю “командира Другої приморської дивізії Туркменських гір Альпарслана Челика” агенції DHA.

У ньому Челик, зокрема, розповідає, що майже всі села в туркменській провінції Сирії Байїрбуджаку перейшли в руки росіян, які “повністю домінують на полі бою”.
“У той час як сирійські туркмени перебувають під натиском російських бомбардувань, Туреччина мовчить”, – обурювався “сірий вовк”.

Челик також запевняв, що перебування в “чорному списку” Росії його не лякає – мовляв, на все воля Аллаха: “Страху точно немає, ми продовжуватимемо нашу боротьбу до останнього бійця, до останнього подиху, до останньої краплі крові”.

Читайте також:
США й Росія домовилися про умови припинення бойових дій у Сирії. Згадали й про Україну

У Пентагоні підтвердили, що Росія вивела з Сирії більшість ударних літаків

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна