Нуланд: США чекають від України виборів на Донбасі вже в липні

 

Помічник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд підтвердила готовність Сполучених Штатів виділити Україні черговий пакет фінансових гарантій – після ухвалення важливих для продовження реформ законопроектів, які були визначені в рамках домовленостей із Міжнародним валютним фондом.

Таку заяву Нуланд зробила під час зустрічі з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом 26 квітня, повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів.

Гройсман, у свою чергу, наголосив, що “реальний стан справ є дуже складним” і “потребує максимальної концентрації та максимальної відданості реформам в країні”. А ще запевнив, що уряд рішуче націлений на проведення реформ, спрямованих, у тому числі, на подолання корупції – зокрема, реформу української митниці.

Співрозмовники також обговорили виконання Мінських домовленостей.

У вівторок Нуланд зустрілася і з народними депутатами з різних фракцій.
Як повідомляє “Радіо Свобода“, на зустрічі були присутні Юлія Тимошенко від “Батьківщини”, Максим Бурбак від “Народного фронту”, Юрій Луценко і Павло Різаненко від “Блоку Петра Порошенка”, Юлія Льовочкіна від “Опозиційного блоку”, Віктор Вовк від Радикальної партії Ляшка, Вікторія Войціцька від “Самопомочі” й голова Комітету ВР у закордонних справах Ганна Гопко від позафракційних.

Як розповіла Гопко, на зустрічі йшлося про пріоритети і перспективи нового уряду, а також про ситуацію на Донбасі.
За словами депутатки, разом із Нуланд приїхав представник адміністрації президента США Барака Обами, Чарльз Купчан. Він зокрема повідомив, що Обама хоче імплементації Мінських угод до кінця свого президентського терміну.

“Потрібно повернути Україні Донбас, незважаючи на те, що Мінські домовленості можуть бути не дуже популярними в українському парламенті. Важливо створити прецедент, коли Росія забирає свої війська з української території, а Україна завдяки своїй ефективній роботі в частині здійснення реформ перемагає агресію через економічну успішність”, – заявила Ганна Гопко за результатами цієї зустрічі.

Вона зазначила, що йдеться, передусім, про реформи на митниці, в прокуратурі і у сфері державних підприємств.
При цьому, за словами Гопко, американці не підтримують проведення в Україні дострокових виборів і “вперше бачать невелике зростання української економіки”.

Також голова комітету розповіла, що США домовилися з Євросоюзом про продовження санкцій проти Росії, але гарантувати їх у наступному році неможливо через вибори як в Європі, так і в США.

Головною проблемою, за словами Гопко, було названо продовження вогню в зоні проведення АТО. Але після припинення вогню “потрібно розпочинати підготовку до проведення виборів на Донбасі”.

Водночас інша учасниця зустрічі, Вікторія Войціцька, розповіла, що США очікують проведення місцевих виборів у окупованих районах Донбасу вже в липні.
Якщо Верховна Рада ухвалить відповідний закон у травні, США продовжать санкції проти Росії до початку 2017 року.

Як повідомляла Новинарня, помічниця держсекретаря США перебуває в Україні з триденним візитом. У перший день, 25 квітня, вона зустрілася з експертами громадянської ініціативи “Реанімаційний пакет реформ”.

Читайте також:
Обама: санкції проти Росії діятимуть до повного виконання Мінських угод

Німеччина: Вибори на Донбасі мають відбутися вже в першій половині 2016 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна