Генпрокуратура веде кримінальне провадження у справі про ймовірний сепаратизм Медведчука

 

Генеральна прокуратура України розпочала кримінальне провадження у справі про “можливу причетність до сепаратизму і антидержавну діяльність” Віктора Медведчука.
Цього домоглися активісти волонтерської мережі “Вільні люди”, до якої належать, зокрема, деякі депутати парламенту фракції “Народний фронт”.

Цю інформацію підтвердив агентству “Українська новини” виконувач обов’язків генерального прокурора України Юрій Севрук. “Виконуємо рішення суду і вносимо до Єдиного реєстру досудових розслідувань”, – повідомив в.о. генпрокурора наприкінці минулого тижня.

Зареєструвати кримінальне провадження Генпрокуратуру зобов’язав Печерський суд Києва, куди звертався депутат парламенту від фракції “Народний фронт” Андрій Левус, який нещодавно ініціював низку вуличних акцій та інформаційну кампанію проти “антидержавника” Медведчука.
Активісти закидають Медведчуку зв’язки із самопроголошеними “ДНР/ЛНР”, а дії його організації “Український вибір” називають “проросійськими”.

“Прокуратура вважала недостатньо обґрунтованими факти про злочини і відмовлялася порушити справу. Через Печерський районний суд ми змогли домогтися нарешті правильного рішення. Суддя Батрин визнала бездіяльність ГПУ і винесла ухвалу, згідно з якою правоохоронці мають розслідувати факти, викладені в моїй заяві”, – підкреслив Андрій Левус, якого цитує офіційний сайт “Народного фронту”.

Виконавчий комітет “Українського вибору” назвав рішення суду “апогеєм апофеозу” багатомісячної боротьби, яку провладна політична сила “Народний фронт” веде проти громадського руху “Український вибір” та його лідера Віктора Медведчука”. Звинувачення в організації та фінансуванні сепаратистських форумів, державній зраді, антиукраїнській злочинній діяльності у Медведчука розцінюють “виключно як політичний терор і помсту Віктору Медведчуку за справедливу критику антинародної діяльності Кабміну Яценюка”.

Як пояснив ВВС Україна адвокат Борис Нечипоренко, відповідно до нового кримінально-процесуального законодавства, в Єдиному реєстрі досудових розслідувань фіксується будь-яка інформація про кримінальні правопорушення.
Після цього інформацію ще мають перевірити на достовірність.

“Як на мене, розслідування вкрай необхідне. Оскільки Віктор Медведчук тісно пов’язаний із Кремлем і, на мою думку, є агентом впливу Росії. Більше того, його можна було би обміняти на багатьох наших полонених, які перебувають в Росії”, – сказав політолог Олександр Палій у коментарі ВВС Україна.

“Але я не вірю, що розслідування можливе нинішнім складом Генеральної прокуратури на практиці. Можливо, прокуратура просто хоче для відновлення довіри суспільства показати, що готова переслідувати таких людей. Але без перспективи доведення таких справ до суду”, – зазначив Палій.

Водночас політолог Вадим Карасьов наголошує, що Віктор Медведчук – людина з тактичної точки зору потрібна президентові Петру Порошенку, оскільки “є контактером із Кремлем” і Володимиром Путіним.

Нагадаємо, Медведчук формально є представником України з гуманітарних питань у рамках мінської тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на сході України.

“Петро Порошенко змушений виконувати мінські домовленості, як би їх не критикував “Народний фронт”. Президент контактує із Віктором Медведчуком як людиною, яка відіграє чималу роль у тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на сході України”, – наголосив Карасьов.

У своїй заяві черговій Віктор Медведчук наголосив, що, як і раніше, вважає федералізацію України гарантією єдності України.

“Щоб забезпечити і гарантувати єдність нашої країни і не допустити її розпаду, необхідний перехід до федеративного устрою. Федералізація і сепаратизм нічого спільного між собою не мають. (…) Сьогодні тільки перехід до федеративного устрою здатний зупинити “парад суверенітетів”, вимоги економічної самостійності, створення незалежних економічних зон, порто-франко та різних автономій окремими областями і навіть містами України”, – запевнив Віктор Медведчук.

Відповідно до Кримінального процесуального кодексу України, досудове розслідування у справі Віктора Медведчука має бути проведене протягом двох місяців, проте цей термін може бути продовжений до 12 місяців у разі підозри у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Читайте також:
Під Генпрокуратурою провели акцію “Медведчук_підарешт”

Віктор Медведчук – кум Путіна, юрист іполітик,  колишній перший заступник голови Верховної Ради й голова адміністрації президента Кучми, екс-лідер владної Соціал-демократичної партії України (об’єднаної), один з авторів концепції федералізації України.
Вважається, що, формально представляючи Україну в тристоронінй групі на переговорах у Мінську щодо Донбаської кризи, насправді він є виразником інтересів Росії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна