Замість “попаленої” Чечні росіяни організовують зв’язок для “ЛНР” через Абхазію

 

Щоб організувати на території окупованих районів Луганської області повноцінний стільниковий зв’язок (замість українських мобільних операторів), російські куратори так званої “ЛНР” розглядають проект створення спільного підприємства за участю окупованої Абхазії.
Про це йдеться в сьогоднішньому зведенні Головного управління розвідки Міноборони України.

У ГУР нагадують, що раніше повідомляли про спробу використання для цієї схеми чеченського мобільного оператора. Однак угода зірвалася, а на відповідального в Луганську було накладено стягнення.

“Після оприлюднення у світових ЗМІ планів представників російської влади у т. зв. ЛНР щодо передачі місцевого оператора мобільного зв’язку “Лугаком” (унітарне підприємство “Луганські комунікації”) в оперативне управління ЗАТ “Вайнах телеком” (м. Грозний, Чеченська Республіка), до відповідальності за зрив контракту притягнуто безпосереднього керівника цього проекту першого заступника міністра зв’язку “ЛНР” Андрія Єрьоменка”, – йдеться в повідомленні розвідки.

“Встановлено, що фахівцями компанії “Ростелеком” розглядається альтернативний “чеченському” варіант, який передбачає створення спільного підприємства на території невизнаної Республіки Абхазії”, – зазначають у ГУР.

Абхазія, відповідно до міжнародного права, є частиною Грузії, однак ще з початку 1990-х років ця сепаратистська територія непідконтрольна Тбілісі, натомість Абхазію фінансами і військрвою потугою підтримує Москва.

Відповідно до меморандуму про співпрацю у галузі зв’язку між Росією та Абхазією від 28.09.2009, абхазька сторона отримала безоплатно в довгострокову оренду коди стаціонарного та стільникового зв’язку, що належать до російського сегменту номерів 7-ї всесвітньої зони нумерації.
Формальне визнання незалежності Абхазії самою Росією, а також державами Науру та Нікарагуа, не дозволило Російській Федерації змусити Міжнародний союз електрозв’язку виділити цьому анклаву унікальний міжнародний код.

“На думку російських фахівців у сфері телекомунікацій, використання “абхазької схеми” дозволить уникнути міжнародних санкцій та запустити у т.зв. ЛНР повноцінний стільниковий зв’язок з послугою міжнародного роумінгу”, – зазначає українська розвідка.

Читайте також:
Мобільний зв’язок “ДНР”: бойовики запустили свій “Фенікс”
і ламають станції українських операторів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна