“Розкриття офшорів Порошенка – радше його політична відповідальність, а не юридична”, – “Слідство.інфо”

 

Українські журналісти, які займалися розслідуванням офшорних схем в рамках проекту “Панамський архів”, скептично оцінюють можливу реакцію відповідальних органів на свою роботу.
Журналіст “Слідство.інфо” Дмитро Гнап, який разом із колегою Анною Бабинець розкрив офшорні компанії президента Петра Порошенка та мера Одеси  Геннадія Труханова, визнав, що серйозних наслідків для фігурантів не буде.

“Ми ж не Ісландія (у зв’язку з розкриттям офшорів прем’єр-міністра Ісландії Сігмюндюра Гюннлейгссона опозиція в країні почала говорити про дострокові вибори – “Н”). З юридичної точки зору Порошенкові можна поставити поставити за провину приховування інформації в декларації [про доходи]. Решта – його політична відповідальність: брехня про сліпий траст, заняття бізнесом під час президентства”, – сказав Дмитро Гнап у коментарі “Ліга.net“.

“Але з Межигір’ям скандал у Януковича теж почався ще в 2008 році, і лише через п’ять років закінчився втечею. Так і тут: крапля за краплею переповнюється чаша терпіння суспільства”, – зазначив журналіст.

Порівнюючи Panama papers зі “зливом” WikiLeaks, Гнап зазначає, що “важлива якість документів, а не обсяг”.
“У WikiLeaks в чому звинувачували службовців? В дурницях, написаних у листуванні. А тут документи, які доводять зловживання владою. Це на порядок серйозніше звинувачення”, – вважає журналіст.

Відповідаючи на питання, чи можна довіряти джерелу, яке злило інформацію німецьким журналістам, Дмитро Гнап підкреслив: “Частина документів вже підтверджена, а значить, і вся база достовірна. Крім того, юристи Порошенка підтвердили факт відкриття [офшорної] фірми”.

Нагадаємо, 3 квітня сотні журналістів-розслідувачів по всьому світу оприлюднили інформацію про реєстрацію в офшорах активів 72 колишніх і нинішніх глав різних держав, а також багатьох відомих компаній і людей, серед них – Петро Порошенко, мер Одеси Геннадій Труханов, Павло Лазаренко, Володимир Путін та ін.
Розслідування спирається на документи панамської юрфірми Mossack Fonseca, надані анонімним джерелом німецькій газеті Süddeutsche Zeitung.
Автори розслідування, проведеного Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ), стверджують, що панамська юридична компанія Mossack Fonseca в низці випадків допомагала клієнтам відмивати гроші, ухилятися від сплати податків та обходити різні санкції.
Деякі ЗМІ назвали публікацію “панамських паперів” (Panama papers) “найбільшим “зливом” в історії журнаілстики”.

Читайте також:
У Порошенка в рамках світової слідчої кампанії знайшли три “офшорки” замість трасту

Мер Одеси принаймні з 2002 року є громадянином Росії

Mossack Fonseca: “Найбільший злив в історії журналістики” – злочин проти приватності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.