ЦВК підтвердила: Томенко і Фірсов більше не депутати

 

Центральна виборча комісія зареєструвала двох нових депутатів Верховної Ради за списком Блоку Петра Порошенка. Таким чином, ЦВК підтвердила рішення з’їзду БПП про позбавлення мандатів народного депутата Миколи Томенка і Євгена Фірсова.

“Враховуючи той факт, що повноваження народних депутатів України Томенка М.В. та Фірсова Є.П достроково припинено 25 березня 2016 року рішеннями № 8-ПД і 9-ПД ХІІ Позачергового з’їзду партії “Блок Петра Порошенка – Солідарність”, у зв’язку з чим два мандати народного депутата України восьмого скликання стали вакантними, Комісія в межах своїх повноважень розглянула питання заміщення вказаних народних депутатів України та визнала обраними і зареєструвала двох народних депутатів України, обраних на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, наступних за черговістю у виборчому списку відповідної політичної партії”, – сказано у рішенні ЦВК.

Ідеться про Олександра Бригинця (позаштатний радник міністра інформаційної політики України) та Дмитра Білоцерківця (директор Департаменту благоустрою та захисту навколишнього середовища КМДА), які йдуть наступними в партійному списку БПП.

Сам Томенко заявив, що засідання ЦВК відбулося “таємно” і в максимально стислі терміни.

“Люди виконали завдання з АП і таємно зібрали засідання, не повідомили ні депутатів, ні журналістів”, – зазначив він в ефірі телеканалу “112 Україна”.
“Сьогодні мені передзвонила людина з апарату і повідомила, що президент сказав: мертвих, живих, і ненароджених, і хворих зібрати, ясно що ЦВК сьогодні не передбачала ніяких засідань, і за одну хвилину із заготовленим рішенням засідання ЦВК відбулося”.

Термінове засідання ЦВК обурило й інших нардепів.

“Невідомі люди за зачиненими дверима приймають рішення про позбавлення мандатів двох депутатів, “партія” відмовляється надати їм це рішення на підставі його відсутності, один з її керівників пропонує залагодити це питання шляхом повернення їх у фракцію, а в цей час нелегітимне ЦВК, в якому 12 з 15 членів явно “прострочені” терміново легалізує це незаконне та ганебне рішення.
В мене таке враження що в стан політтехнологів БПП та АП затесався явний “вражина” і робить все можливе, щоб прискорити їх падіння”, – написав у своєму “Фейсбуці” позафракційний народний депутат Віктор Чумак.

Як пояснює заступник голови ЦВК Андрій Магера, проаналізувавши стенограму засідання Верховної Ради й заяви Фірсова і Томенка про вихід із фракції, Центрвиборчком дійшов висновку, що “має місце факт дострокового припинення повноважень двох нардепів”, і зареєстрував Білоцерковця та Бригинця як наступних за списком.

У коментарях до допису Чумака Магера запевнив, що особисто він “ніколи не підтримував імперативний мандат” і ця його позиція залишається незмінною.

“Але це конституційна норма. І тут мене уже ніхто не запитує, виконувати цю норму Конституції чи ні. У чиновника інших варіантів поведінки не існує, інакше це уже буде політика, а не державна служба”, – наголосив заступник голови ЦВК.

Він також пояснив, чому у вересні 2015 року Центрвиборчком не позбавив мандату нардепа Артема Вітка, який вийшов із фракції Радикальної партії Олега Ляшка. Хоча тоді з’їзд цієї політичної сили також ухвалив рішення про позбавлення Вітка повноважень нардепа.

“По-перше, Томенко і Фірсов написали заяву Верховній Раді, а Вітко – фракції. По-друге, Томенко і Фірсов констатували факт свого добровільного виходу із фракції, натомість Вітко просив фракцію ухвалити рішення про виключення його з фракції” (згодом Вітко заявив, що відкличе свою заяву про вихід з фракції, але досі є позафракційним).

“Депутати не могли не розуміти небезпеки ухвалення рішення партією”, – наголосив Магера.

Читайте також:
Депутат від БПП: У нашого президента ціла фабрика з тортами й канхветами,
а ми одно гавно їмо

Як повідомляла Новинарня, 25 березня закритий для преси з’їзд партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” ухвалив рішення відібрати депутатські мандати у Миколи Томенка та Єгора Фірсова, які раніше вийшли з фракції БПП.

Згодом голова фракції Юрій Луценко закликав згаданих нардепів написати заяву про повернення у фракцію.

“У нас свобода голосування. І колега Фірсов, і колега Томенко повною мірою голосували вільно. Для чого вони виходили з фракції, порушуючи Конституцію, мені незрозуміло. Я закликаю їх просто взяти папір і написати заяву про повернення у фракцію, і на цьому вичерпати конституційний конфлікт“, – заявив Луценко.

Микола Томенко назвав рішення з’їзду “в правовому сенсі нікчемним”, заявивши, що для позбавлення депутата ВР мандата потрібні 226 голосів та ухвалення окремого закону про “імперативний мандат”.

Читайте також:
Фірсов виходить із фракції Блоку Порошенка через “недоторканних персон”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна