В ООН побачили, що “режим тиші” на Донбасі під загрозою зриву

 

В Організації Об’єднаних Націй заявляють, що режим припинення вогню на сході України перебуває під загрозою зриву.
Як ідеться в повідомленні Центру новин ООН, про це заявив помічник генерального секретаря з прав людини Іван Шимонович, виступаючи в Женеві на 31-й сесії Ради ООН з прав людини.

Шимонович повідомив, що за час конфлікту на Донбасі понад 9 тисяч осіб було вбито і понад 21 тисячу поранено. У моргах України – близько тисячі неупізнаних тіл.

В останні місяці кількість випадків загибелі цивільних осіб дещо знизилася, однак в районі лінії зіткнення люди все ще гинуть у результаті артилерійських обстрілів і вибухів боєприпасів, констатував Шимонович.

“Режим припинення вогню на сході країни, оголошений 1 вересня 2015 року й закріплений 23 грудня 2015 року “режимом повної тиші”, перебуває під загрозою зриву”, – заявив помічник генерального секретаря з прав людини.

За його словами, останнім часом “не спостерігалося широкомасштабних невибіркових обстрілів житлових районів”, але по обидві сторони лінії зіткнення розміщується військова техніка, яка становить загрозу для життя мирних громадян і порушує їхнє повсякденне життя.

Іван Шимонович наголосив, що виконання Мінських угод – єдина реальна стратегія досягнення миру на сході України. Він додав, що відновлення повного й ефективного контролю української влади над частиною кордону з Російською Федерацією допоможе зупинити потоки зброї і бойовиків з Росії.

Говорячи про важкі гуманітарні наслідки конфлікту, помічник генерального секретаря повідомив, що на сьогодні влада України зареєстрували 1,6 млн. внутрішньо переміщених осіб.

За інформацією українських органів влади, в моргах країни – близько тисячі невпізнаних тіл.

У зв’язку з цим представник ООН закликав владу України та бойовиків із самопроголошених “Донецької…” та “Луганської народної республіки” обмінюватися інформацією з ідентифікації останків та будь-якою інформацією про зниклих безвісти осіб.

За словами Шимоновича, у найважчій ситуації перебувають жителі територій, які контролюються бойовиками. Звідти надходить інформація про довільні затримання й катування.

Представник ООН також розповів про те, що з інших районів України, зокрема й Харкова, Одеси, Дніпропетровська і Запоріжжя, в офіс з прав людини надходять повідомлення про зникнення, затримання і навіть тортури.

Правозахисник висловив стурбованість з приводу того, що досі не встановлено винних у загибелі людей під час протестів на Майдані. За його словами, затягування з розслідуванням підриває довіру до системи кримінального правосуддя України.

Читайте також:
“Армії ДНР/ЛНР” готуються до весняного наступу, але не раніше кінця квітня

Зарплати “ДНР”: від 1350 грн. у вчителя до 5700 грн. – у рядового бойовика

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна