“Спільними зусиллями”: з чим приїхали в Москву Штайнмайєр і Керрі

 

Цими днями в Москві багато говорять про Україну, мінські угоди та Надію Савченко. Не лише російською та матюками, а й англійською та німецькою мовами. Адже саме ці теми, а ще Сирія та “гаряча” біда – теракти в Бельгії, є головними у переговорах під час візитів у Росію міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра і державного секретаря США Джона Керрі.

“Політика ізоляції провалилася”, – тішаться російські ЗМІ, констатуючи, що “нарешті Європа почала розуміти те, про що Москва говорила вже давно: боротися з терористами можна тільки спільними зусиллями”.

Середа, 23 березня, для московських господарів стала “німецьким днем” – головні переговори проводили зі Штайнмайєром. І хоча насичені епітетами звіти російської преси (“Захід нарешті усвідомив недолугість політики санкцій і важливість співпраці з Росією”) та помітно сухіші повідомлення в провідних німецьких ЗМІ про зустрічі глави зовнішньополітичного відомства ФРН із російською верхівкою дещо різняться за стилем, їх зміст українське око однаково не вельми тішить.
Втім, така вона вже є – дипломатія.

Вирок, винесений російським судом українській бранці, міжнародні інституції та провідні держави світу одностайно засудили. І Німеччина, яка цього року головує в Організації з безпеки і співробітництва в Європі, звісно, не стала винятком – від німецьких посадовців та урядовців лунали оцінки на кшталт “порушує основні правові норми”, “суперечить букві й духу мінських домовленостей” тощо.

Тож компліментів від німецького гостя на свою адресу російські можновладці навряд чи могли очікувати. Але й аж надто рішучого осуду, принаймні в присутності журналістів, не почули.

Спільну прес-конференцію з очільником російського МЗС Сергієм Лавровим Франк-Вальтер Штайнмайєр почав із зауваження, що “за останні тижні й місяці” переговорів ці двоє провели одне з одним “більше часу, ніж із нашими сім’ями”.

Лавров, у свою чергу, висловив надію, що “пожвавлення діалогу” сприятиме поверненню на російський ринок німецького бізнесу. Ну й узагалі всіляко натискав на болючий (бізнес і справді ремствує) для Берліна мозоль економічних втрат через санкції проти РФ.

Франк-Вальтер Штайнмайєр із главою МЗС Росії Сергієм Лавровим. Фото Геннадій Гуляєв/Коммерсантъ

Франк-Вальтер Штайнмайєр із главою МЗС Росії Сергієм Лавровим. Фото Геннадій Гуляєв/Коммерсантъ

Головні козирі Росії – важлива роль Москви в питанні врегулювання сирійського конфлікту, особливо на тлі ісламістської загрози для Європи, що так “доречно” нагадала про себе кривавими терактами в Брюсселі.

Штайнмайєр цю роль також відзначив, заявивши, що мирні переговори “із Сирії” в Женеві “можуть бути успішними тільки тоді, коли ми спільно зберігатимемо тиск на сторони конфлікту”.
І в контексті терактів у Брюсселі додав про домовленість “спільними зусиллями протистояти тероризму”.

Але німецьких журналістів не менше цікавило питання України.

Штайнмайєр дав зрозуміти, що в цьому особливого порозуміння з Лавровим та його начальством досягти не вдалося. Зокрема, розкритикував просування політичного процесу, зазначивши, що сторони “домовилися надалі працювати на подолання розбіжностей, які стоять на шляху  врегулювання” в рамках нормандського формату.
Але прямих відповідей на гострі запитання уникнув.

Скажімо, щодо справи Надії Савченко глава німецького МЗС висловився так: “Ми взяли до відома, що вирок винесено, і сподіваємося на гуманітарне розв’язання справи”.

Тобто, як звернуло увагу видання Tagesspiegel, від критики самого вироку Штайнмайєр утримався, а говорити про посередництво Німеччини в цій справі взагалі не захотів.

Щоправда, говорячи про ситуацію на сході України, “якою ми не можемо бути задоволені”, німецький дипломат засудив безперервні бойові зіткнення й попередив про можливість ескалації ситуації. А також закликав Москву зробити кроки у врегулюванні конфлікту.

Але при цьому залишив без відповіді запитання німецького журналіста про російських військовослужбовців і озброєння на Донбасі.

Зате Лавров не уникнув нагоди для бенефісу, вкотре красномовно висловивши обурення “міфами” і “дезінформацією” про “якоби налічіє” в Україні російських військ. Яке, за словами очільника зовнішньополітичного відомства РФ, “не підтверджено жодним фактом, тоді як присутність військових із країн НАТО, які допомагають тренувати українську армію, не приховується” і “суперечить мінським угодам”.

Щодо Савченко, то, за його словами, пропозиції про її обмін (на арештованих в Україні російських ГРУшників) “будуть розглянуті у повній відповідності з російським законодавством”.
І ухвалити таке рішення може лише особисто президент Росії Володимир Путін.

Після запланованих зустрічей із Лавровим та прем’єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим (який, навіть висловивши солідарність з Європою з огляду на теракти в Брюсселі, не забув розкритикувати міграційну політику ЄС), міністр закордонних справ ФРН вирушив на переговори з самим Путіним.
Хоча, як стверджує “Независимая газета”, у програмі візиту аудієнція в Кремлі не значилася.

А “Коммерсант” зазначає, що перед переговорами з російським президентом Штайнмайєр “багатозначно зауважив”: “У двосторонніх взаєминах є тенденції, які дають привід для оптимізму”.

Уже під вечір середи до Москви з дводенним візитом прибув ще один високий “зовнішньополітичний” гість – глава Державного департаменту США Джон Керрі.

Джон Керрі прибув у Москву з чималою текою й портфелем

Джон Керрі прибув у Москву з чималою текою й портфелем

Основні переговори з російським керівництвом він проводитиме в четвер, 24 березня. А в день свого приїзду встиг “звірити годинники” з німецьким колегою: як стверджує ТАСС із посиланням на джерело в одній із делегацій, вони зі Штайнмайєром зустрілися в московсьому готелі “Рітц-Карлтон”, де обговорили справу Савченко та ситуацію в Україні.

Хоча, як свідчать знімки агенції “Франс пресс”, поговорити на цю тему двоє дипломатів могли і в посольстві США, де їх зафіксувала камера фотографа.

Зустріч американського й німецького дипломатів офіційно підтвердив і речник Держдепартаменту Джон Кірбі. Він також заанонсував, що головними темами візиту Керрі до Москви (передбачувано) будуть мирне врегулювання в Сирії, виконання мінських домовленостей, справа Надії Савченко тощо.

А тим часом…

Перед візитом держсекретаря в Москву до нього з відкритим листом звернувся сенатор-республіканець Джон Маккейн, закликавши Джона Керрі домогтися звільнення Надії Савченко.

“Я рішуче закликаю вас зробити справу пані Савченко центральним елементом порядку денного. Як ви зазначили у своїй недавній заяві, її подальше перебування в ув’язненні й винесення вироку демонструють явне нехтування міжнародного права і порушують зобов’язання Росії в рамках мінських угод”, – наголошується в листі, розміщеному на офіційній сторінці сенатора.

Маккейн наголошує, що “російський уряд має отримати потужний меседж про виконання ним своїх міжнародних зобов’язань та негайно звільнити Савченко”.

“Якщо Росія підтвердить термін ув’язнення пані Савченко та продовжить ганебно й кричуще порушувати міжнародне право, я прошу вас вжити всіх необхідних заходів щодо введення цілеспрямованих санкцій, передбачених законом Магнітського, щодо до осіб, відповідальних за її викрадення та незаконне позбавлення волі, а також посадовців, причетних до фабрикування фальшивих звинувачень, висунутих проти неї“, – зазначив законодавець.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна