Теракти в Брюсселі забрали життя 34 людей. Поліція розшукує підозрюваного

 

У результаті серії терактів, скоєних 22 березня в Брюсселі, загалом загинуло 34 людини, ще 106 отримали поранення.
Про це повідомив мер Брюсселя Іван Майєр, пише Le Soir.

За словами Майєра, в результаті двох вибухів, скоєних вранці в аеропорту загинуло 14 і поранено 92 людини. Ще 20 людей загинули під час вибуху на станції метро Мальбек.

Аеропорт Брюсселя “Завентем”, який був закритий після терактів, не працюватиме також і 23 березня. Як повідомив директор Арно Фейст, експерти вивчають можливість закриття аеропорту також і в четвер, 24 березня.

За словами губернатора провінції Брабант, де розташоване летовище, в аеропорту було знайдено ще й третю бомбу, яка не спрацювала під час нападу терористів. Її знешкодили фахівці-вибухотехніки.

Тим часом бельгійська поліція шукає чоловіка, ймовірно, причетного до теракту в аеропорту. На фото осіб, підозрюваних у скоєнні вибухів, зображено трьох чоловіків. Двоє з них – у чорному одязі – ймовірно, були смертниками, що підірвалися біля стійки реєстрації компанії компанії American Airlines.

А чоловік у світлому одязі, як припускає поліція, був їхнім спільником, але залишився живим і зараз перебуває десь у бігах.

Бельгія-теракт-підозрювані

Бельгійське видання RTBF із посиланням на власні джерела також повідомило, що сили безпеки Бельгії виявили в залі відльоту брюссельського аеропорту, де було скоєно теракт, автомати Калашникова.

А вже в результаті обшуків під час операції з пошуку причетних до терактів бельгійська поліція знайшла в одному із будинків у брюссельському районі Схарбек прапор терористичного угруповання “Ісламська держава” (ІДІЛ) та бомбу, наповнену цвяхами. Такого типу вибухові пристрої було задіяно в аеропорту, повідомив федеральний прокурор Бельгії Федерік ван Леув.

Саме ІДІЛ узяла на себе відповідальність за теракти в Брюсселі.

При цьому, як повідомляє агенція “Ассошіейтед пресс” із посиланням на джерело в розвідці Іраку, “Ісламська держава” планувала теракти в аеропортах та на вокзалах Європи щонайменше впродовж двох місяців.

Іракська розвідка повідомила про цю небезпеку своїх європейських колег, але неможливо було передбачити, що наступний теракт буде скоєно саме в Брюсселі.
За словами джерела, бойовики ІДІЛ вирішили здійснити атаку саме в бельгійській столиці, після того як 18 березня там було заарештовано підозрюваного в організації терактів у Парижі восени 2015 року Салаха Абдеслама.

У заяві, поширеній ІДІЛ, ідеться про можливість нових терактів. “Ми обіцяємо країнам-хрестоносцям, що увійшли в альянс проти “Ісламської держави”, що їх чекають чорні дні” – йдеться в заяві “Іділ”.

Обурені подіями в Брюсселі, лідери всіх 28 країн Євросоюзу засудили теракти і заявили про рішучість боротися з терористичною загрозою усіма необхідними засобами.

“Європейський Союз сумує за жертвами сьогоднішніх терактів у Брюсселі. Це був напад на наше відкрите демократичне суспільство”, – наголошується в заяві, опублікованій на сайті Європейської ради.
Усі члени ЄС обіцяють рішуче боротися з терористичною загрозою “всіма необхідними засобами”.
“Ця остання атака тільки зміцнює нашу рішучість відстояти європейські цінності та толерантність від атак нетерпимих. Ми будемо єдиними і рішучими у боротьбі проти ненависті, екстремізму, насильства та тероризму”, – відзначили лідери ЄС.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна