Для схвалення безвізового режиму для України достатньо 55% голосів членів ЄС

 

Голосування Ради Євросоюзу щодо скасування короткострокових віз для українців буде здійснюватися за принципом “кваліфікованої більшості”.  Це означає, що безвізовий неможливо буде ветувати через спротив однієї країни.

Про юридичну схему голосування йдеться у відповіді Представництва ЄС в Україні на запит “Європейської правди“.

“Рішення (про внесення України у “безвізовий перелік”) має бути підтримане як Європейським парламентом, так і Радою ЄС.
Рада ЄС повинна підтримати його кваліфікованою більшістю голосів“, – пояснили в дипмісії Євросоюзу.

Ця схема набула чинності з 1 листопада 2014 року. Тоді як, наприклад, рішення щодо безвізового режиму для громадян Молдови, затверджене навесні 2014 року, країни мали ухвалювати одностайно.

Метод кваліфікованої більшості, який буде застосований з українського питання, дозволяє ухвалити безвізовий режим для громадян  України в разі, якщо за нього проголосує щонайменше 55% країн-членів ЄС, які представляють не менше ніж 65% населення Євросоюзу.

При чому регламент ЄС передбачає додатковий запобіжник проти об’єднання великих та густонаселених країн союзу: для блокування рішення проти нього мають проголосувати щонайменше чотири держави, в яких в сумі проживає 35% населення.

Важливо також, що Велика Британія (одна з найбільших держав ЄС ) не бере участі у спільній міграційній політиці, що додатково зменшує ризик блокування українського безвізового режиму.

В Європарламенті, як відомо, існує стійка більшість на підтримку скасування віз – ЄП в нинішньому складі неодноразово ухвалював резолюції, які закликали до безвізового режиму для України.

Як відомо, наразі лишається дві перепони для того, щоб була запущена процедура ухвалення рішення щодо скасування віз для громадян України. До кінця місяця має розпочатися діяльність Національної агенції із запобігання корупції, а на поточному пленарному тижні Верховна Рада повинна ухвалити закон №3755 по електронне декларування доходів держчиновників з правками, погодженими з Євросоюзом.

Читайте також:
АП пікетували “наперстками” й туалетним папером,
вимагаючи ветувати закон про е-декларування

Зрадники з БПП не могли зірвати безвізовий режим без схвалення Порошенка, – Лещенко

Україна і ЄС вийшли на компроміс щодо “безвізового” закону про е-декларування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна