Росія в Мінську відмовилася обговорювати звільнення Савченко й так і не пустила до неї лікарів

 

На засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську представники Росії відмовилися від пропозиції української сторони обговорити питання про варіанти звільнення Надії Савченко.
Про це в коментарі “Укрінформу” повідомив радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт.

“…Це питання обговорювалося. Президент сказав, і ми підтверджуємо, що готові до будь-яких компромісів. І ми офіційно заявили про те, що ми готові розглядати варіанти її звільнення. Але сьогодні ж (11 березня) представники РФ відмовили в розгляді питання про звільнення Надії Савченко”, – заявив Тандіт.

За словами радника СБУ, українська сторона “відкрита до будь-яких варіантів”.
“Головне, щоб це все було в рамках домовленостей. З нами не потрібно говорити з позиції сили. Але ми готові на будь-які компроміси, щоб звільнити наших заручників”, – додав він.

Водночас одна з представниць України на переговорах у Мінську Ірина Геращенко повідомила, що Росія так і не допустила до голодуючої Савченко в СІЗО українських лікарів.

“Попри погіршення стану здоров’ я Надії Савченко, влада РФ, знехтувавши своєю обіцянкою, збрехала – і так і не дала дозвіл на допуск українських лікарів до українки. Лікарі три дні просиділи в Новочеркаську, очікуючи можливості оглянути Надію і надати їй таку необхідну допомогу”, – поінформувала Геращенко через “Фейсбук”.

“Це просто дикунство і неймовірна жорстокість: дати обіцянку допуску, мурижити на кордоні, дати дозвіл від МЗС і заблокувати на рівні печерного донецького судилища“, – вважає народна депутатка.

“Погіршення стану здоров’я Надії – це і вирок всім світовим гуманітарним інституціям, всьому цивілізованому світові, що дозволяє Путіну відверто плювати на права людини і знущатися над Україною і Надією”, – зазначила Ірина Геращенко.

За її словами, українська влада продовжує шукати можливості допуску в СІЗО до Савченко лікарів. Зокрема, звернулися до німецьких медиків. “Також ще певні кроки зробили задля вивчення можливості допуску інших незалежних лікарів до російської тюрми”, – написала Геращенко.

Нагадаємо, 9 березня президент Петро Порошенко заявив, що готовий скористатися своїм конституційним правом та обміняти українську військову Надію Савченко, незаконно ув’язнену в Росії.

Читайте також:
Адвокат: Ситуація критична. Здоров’я і життя Надії Савченко залишають її на очах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна