Патріарх Філарет провів “визвольну” літургію в храмі “Софії Київської”, переданому УПЦ КП

 

Патріарх Філарет, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, 4 березня, очолив божественну літургію з нагоди престольного свята храму Малої Софії на території комплексу Софійського собору.

Богослужіння відбулося на честь пам’яті благовірного князя Ярослава Мудрого. Це перше престольне свято в Малій Софії за тривалий період, повідомляється на сайті УПЦ КП.

Глава УПЦ КП цього дня освятив храмову ікону святого благовірного князя Ярослава Мудрого, яка відтепер перебуватиме в Малій Софії.

Під час літургії Філарету співслужили Патріарший намісник митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній та секретар Синоду архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, настоятель Малої Софії протоієрей Петро Ландвитович, духовенство столиці.
Співав хор Київської православної богословської академії під орудою диякона Юрія Мигаля.

“Протягом богослужіння серед звичайних молитов, передбачених уставом, підносилися особливі прохання про визволення України від нашестя чужинців, про мир в нашій державі, про Божу допомогу воїнам, які обороняють рідний край, а також про подолання церковного розділення та утвердження єдиної Помісної Православної Української Церкви”, – інформує прес-служба церкви.

Також патріарх Філарет нагородив генерального директора Національного заповідника “Софія Київська” Нелю Куковальську орденом святої рівноапостольної княгині Ольги, а волонтерів громадської організації “Допомога армії України в Києві” – медалями “За жертовність і любов до України”.

“Церква з повагою ставиться до музею, до наукової праці зі збереження і вивчення нашого культурного спадку. Так само ми бачимо повагу від музею до церковної молитви, до богослужіння. Цим гармонічним співіснуванням ми будемо не на словах, а на ділі долати радянський спадок”, – сказав патріарх.

Прес-служба УПЦ КП також повідомила, що 3 березня в Малій Софії відбулося перше хрещення.

Читайте також:
Папа Франциск: У заяві з Кирилом я мав на увазі, що слід виконувати Мінські угоди

УПЦ КП: Від Москви іншого чекати не доводиться. А ось Папа розчарував

“Лавра наша”. Депутат зі “Свободи” оприлюднив радикальний
план дій у відповідь на “папську змову”

Довідка “Новинарні
21 лютого відбулося освячення престолу та храму Малої Софії на честь князя Ярослава Мудрого.
З того часу тут щодня вранці і ввечері відбуваються богослужіння.

У лютому Міністерство культури України дозволило УПЦ КП проводити богослужіння на території Національного заповідника “Софія Київська” – на території храму Тепла Софія (Трапезна).

Тепла, або Мала Софія – трапезна, розташована навпроти південного фасаду головного собору. Трапезна побудована в 1722-1730 роках і є однією з головних споруд Софійського монастирського ансамблю.

4 березня в Україні вшанували пам’ять великого Київського князя Ярослава Мудрого, покровителя Української держави, освітян, правників, бібліотекарів і студентів. У час його правління князівство досягло вершин військової могутності. Великий князь завершив будівництво Софії Київської, відкрив перші школи, створив бібліотеку, написав кодекс законів та поріднився з Європою.

У 2016 році відзначається 1000-річчя початку княжіння Ярослава Мудрого.

Читайте також:
Московська церква розширила “канонічну територію” на Антарктиду. ВІДЕО патріарха з пінгвінами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна