“Український тиждень” в Європарламенті: угода з секретаріатом ВР та інші цінні поради

 

У середу (2 березня) в Брюсселі буде підписано угоду про адміністративну співпрацю між Європейським парламентом та секретаріатом Верховної Ради України. Цей договір стане одним із результатів “Українського тижня” в Європарламенті, що триває в Брюсселі з 29 лютого по 2 березня.

Колишній президент ЄП Пет Кокс на початку “Тижня” презентував доповідь з аналізом потреб Верховної Ради України та низкою рекомендацій, які дозволять покращити роботу ВР.

“Ми віримо в те, що ваш парламент і ваш уряд повинні багато працювати разом, від початку до кінця законодавчого процесу”, – зазначив Пет Кокс, якого цитує УНІАН.

Кокс нагадав, що після підписання між ВР та ЄП меморандуму про порозуміння була започаткована робота місії з оцінки потреб Верховної Ради, під час якої “ми переглянули моменти, де треба підсилити роботу ВР”. За час роботи місії в Києві відбулися більше ста засідань, чисельні зустрічі з різними представниками суспільства.

Як результат, сказав Кокс, у доповіді є “сім заголовків і 57 рекомендацій”. Першою з них Кокс назвав законодавчу спроможність Верховної Ради.
У зв’язку з цим Кокс рекомендує розпочати працювати разом над повним законодавчим процесом.

Через величезну кількість законодавчих актів в українському парламенті він назвав це “законодавчим спамом” та “законодавчим цунамі”. Натомість “законопроекти мають проходити контроль якості, відповідності до Конституції. Для цього треба застосовувати певні правила”, – наголосив екс-голова ЄП.

Ще одним важливим питанням представник Європарламенту назвав планування роботи Верховної Ради у сесійному режимі та режимі комітетів.
Пет Кокс звернув увагу, що коли засідання комітетів проводяться на тому ж самому тижні, що і пленарне, на комітети приходить значна кількість депутатів. В разі ж, коли на тижні проводяться тільки засідання комітетів, явка дуже низька, іноді немає кворуму.

Також Кокс розкритикував режим роботи погоджувальної ради ВР щодо формування порядку денного за присутності телевізійних камер.
“Певні питання в політиці треба спочатку переговорити за зачиненими дверима, а потім вже публічно надавати інформацію. А коли присутні камери, відбувається Голлівуд – кожний хоче бути кращим”, – сказав представник Брюсселя.

Кокс також висловився за внесення технічної поправки до Конституції задля зміни необхідної кількості кворуму під час голосування Верховної Ради.

“Система голосування – дуже делікатне питання. Нас здивував ваш кворум у 226 голосів. Це піаніно у вас таке – голосування по клавішах? Не так ці справи робляться”, – підкреслив екс-президент Європарламенту.

В “Українському тижні” в Європарламенті беруть участь голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, керівники фракцій і комітетів, народні депутати – загалом майже 40 осіб.

Спікер Гройсман повідомив, що українська делегація презентує в ЄП “план реформування головного законодавчого органу України і перетворення його на сучасну європейську інституцію”.

Однією з ключових особливостей реформування Верховної Ради, як заявляв раніше Гройсман, є впровадження технологій електронного врядування, так званого “е-парламенту”.

Читайте також:
Верховна Рада стала “відкритим парламентом”

Європарламент закликав Кремль до переговорів щодо деокупації Криму у форматі “Женева+”

На прес-конференції після зустрічі з головою ВР Володимиром Гройсманом президент ЄП Мартін Шульц заявив, що “в Європарламенті зовсім немає ознак втоми від проблем в Україні. Ми інвестуємо так багато часу і енергії в Україну – це не означає, що ми втомилися”.

За його словами, дискусії, які проходять в Європарламенті про санкції щодо Росії до повного виконання мінських угод “зовсім не є ознакою втоми від України”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна