РНБО спростовує звинувачення у фальсифікації “воєнної” стенограми від 28 лютого 2014-го

У Раді нацбезпеки й оборони запевняють, що надали Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони повну копію стенограми засідання РНБО від 28 лютого 2014 року.
Про це йдеться в заяві прес-служби РНБО, поширеній після публікації в газеті “Дзеркало тижня” статті, в якій стверджується, що надана стенограма неповна й має на меті підвищити рейтинг Олександра Турчинова та знизити рейтинг Юлії Тимошенко.

“Дата штампу на цьому документі відповідає часу зняття копії. Оригінал стенограми, відповідно до вимог, оформлено і прошито з іншими документами того часу та знаходиться в архіві РНБО”, – йдеться в заяві Радбезу.

В РНБО також прокоментували слова колишнього заступника генерального прокурора Миколи Голомші та колишнього начальника Генштабу ЗСУ Володимира Замани про те, що вони згаданому засіданні також виступали за введення воєнного стану.

Як наголошується в заяві Радбезу, “Голомша та Замана ніколи не були членами РНБО після перемоги Майдану та, відповідно, не представляли прокуратуру і Міністерство оборони на засіданні РНБО 28 лютого 2014 року”.

Позицію Генеральної прокуратури під час обговорення на засіданні представляв на той час генпрокурор і член РНБО Олег Махніцький.
А Міноборони на засіданні РНБО представляв призначений парламентом в.о. міністра Ігор Тенюх.

“Зрозуміло, що Голомша і Замана також, не будучи членами РНБО, не могли і голосувати за запровадження воєнного стану, за що проголосував один голова Верховної Ради Олександр Турчинов”, – зазначається в заяві.

При цьому РНБО повідомляє, що “на засідання були запрошені лідери політичних партій, які входили до коаліції”.

“Це було викликано тим, що у разі ухвалення РНБО рішення про запровадження воєнного стану його негайно повинна була схвалити Верховна Рада України, що було б неможливим без підтримки лідерів провідних парламентських партій більшості”, – йдеться в повідомленні.

“Указ про рішення РНБО вийшов 1 березня, що відповідає позиціям, зафіксованим в оприлюдненій стенограмі, – нагадують у Радбезі і додають: – Вважаємо, що нинішні спекуляції щодо рішень РНБО пов’язані винятково з бажанням їх ініціаторів отримати політичні дивіденди”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна