“Брехлива” стенограма засідання РНБО має на меті підняти рейтинг Турчинова – ЗМІ

 

Оприлюднена нещодавно стенограма засідання Ради національної безпеки й оборони від 28 лютого 2014 року щодо ситуації у Криму – неповна.
З неї, зокрема, виключено виступ першого заступника генпрокурора Миколи Голомші, який виступав за введення воєнного стану у відповідь на дії Росії, повідомляє DT.ua.

Тоді як із тексту розміщеної на сайті РНБО стенограми випливає, що за застосування конкретних силових дій для відсічі агресору під час того засідання виступив лише Олександр Турчинов, який на той час обіймав посаду голови Верховної Ради – в.о. президента України.

В інтерв’ю тижневику “Дзеркало тижня. Україна” Голомша заявив, що у своєму виступі на засіданні РНБО 28 лютого 2014 року “говорив про те, що треба для початку ввести надзвичайний стан, а потім і воєнний”.

“Я говорив, що військовослужбовців із Криму треба терміново передислокувати на захід країни, а туди направити солдат із заходу. Пропонував, зокрема, кинути клич добровольцям із Майдану, бо чинник присутності в Криму проукраїнських людей надзвичайно важливий.
Коли заговорили про те, що на Чонгарі в’їзд до Криму блокує “Беркут”, я сказав: “Це державна зрада. Треба взяти два-три ПКРС — і цього блокпосту вже немає. Треба захищати Батьківщину — це була моя позиція”, – запевнив Голомша.

Читайте також:
РНБО розсекретила: паралельно з окупацією Криму РФ
передбачала вторгнення на решту України

Крім того, як ідеться у статті Валентини Самар “Унтер-офіцерські вдівці”, екс-начальник Генштабу ЗСУ генерал Володимир Замана в кількох інтерв’ю про це засідання РНБО говорив, що також виступав за воєнний стан.

“Я почекав, поки всі виступлять. А потім підняв руку і сказав, що армія поки не перейшла повністю на контрактну службу, бо нам дійсно потрібна мобілізація, щоб доукомплектувати частини. Водночас, у нас були повноцінні підрозділи, готові в той же день виконати завдання. Це 12-15 батальонно-тактичних груп: ВДВ, 30-а і 72-а бригади, повітряні сили.
Але Олександр Турчинов подумав і сказав: “Ні, наші західні партнери радять не робити різких рухів”. Я відповів йому, що буде пізно. А він вирішив не вводити війська”, – розповідав Замана в інтерв’ю виданню “Гордон” .

Він також стверджував, що його позицію “підтримали нардеп Андрій Сенченко, заступник генпрокурора Микола Голомша, представники Криму”.

На думку автора статті, кінцева мета ініціаторів публікації стенограми – підняти публічну вагу Турчинова до рівня, необхідного для отримання прем’єрської посади і/або для того, щоб очолити партію “Народний фронт”.

“Одночасно — випхати Юлію Тимошенко з черги на прем’єрство, а “Батьківщину” — з другого місця в рейтингу партій”, – вважає “Дзеркало тижня”.

Читайте також:
Тимошенко назвала “злочином” розсекречення стенограми РНБО з компроматом на неї

А екс-міністр оборони й потенційний кандидат у президенти Анатолій Гриценко прямо звинуватив в оприлюдненні “неправдивої стенограми” самого Турчинова, який нині обіймає посаду секретаря РНБО.

“Брехня на брехні! І все це заради внутрішніх міжпартійних розборок. Аби обілити “патріота-пастора”, вивести його з-під неминучої кримінальної відповідальності, а заодно – притопити інших, нині неугодних владі”, – обурюється Гриценко.

Забрехалися остаточно. Турчинов оприлюднив неправдиву стенограму. На засіданні РНБО 28.02.2014 виступили, як мінімум, ще…

Опубліковано Анатолієм Гриценком 27 лютого 2016 р.

Як писала Новинарня“, 22 лютого на Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки й оборони (голова – представник “Народного фронту” Сергій Пашинський) була оприлюднена стенограма засідання РНБО від 28 лютого 2014 року, де розглядалося питання про можливість запровадження в Україні воєнного стану на тлі загрози вторгнення військ Росії до Криму й континентальної частини України.

Із тексту стенограми видно, що Юлія Тимошенко наполягала на тому, аби не запроваджувати воєнний стан та залишити солдатів і техніку в частинах, щоб не допустити паніки серед українців.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна