АП пікетували “наперстками” й туалетним папером, вимагаючи ветувати закон про е-декларування

 

Антикорупційні громадські активісти та двоє народних депутатів влаштували пікет біля адмінстрації президента з вимогою ветувати закон про електронне декларування доходів держчиновників. Про це повідомила агенція “Інтерфакс-Україна”.

Ідеться про закон авторства народного депутата з фракції “Блок Петра Порошенка”Вадима Денисенка про електронне декларування (№3755), ухвалений ВР 16 лютого.

Загалом в акції на Банковій взяли участь лише близько 20 осіб, переважно активісти коаліції “Декларації під контролем”. Вони тримали плакати “Стоп 3755”, “Наклади вето на №3755”.

Як заявив голова Комітету Верховної Ради з питання запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв, оскільки більшість українських чиновників є “клептократами”, то експертами та європейськими фахівцями створено механізм електронного декларування.

“Все це є в законодавстві, але парламент зробив крок назад, прийнявши закон Вадима Денисенка, яким фактично руйнується необхідність і зобов’язання декларувати своє майно і створюються великі дірки в законодавстві. Більше того, чиновники звільняються від кримінальної відповідальності за недостовірне надання даних”, – заявив Соболєв.

Тому Соболєв разом з активістами має намір домагатися ветування цього закону.

“Я як голова комітету його не підписав. Сподіваюся, що його не підпише і президент”, – додав Єгор Соболєв.

“Закон 3755 безпідставно відтерміновує запровадження відповідальності за недостовірну інформацію у декларації до 2017 року. Вартість майна і статків, що підлягає декларуванню, безпідставно підвищена в два, а в деяких статтях і в три рази. Значна кількість членів родин були безпідставно виключені з декларації, що по суті не вирішить проблеми з приховуванням майна через переписування його на інших людей. Обов’язок вказувати місце фактичного проживання було безпідставно виключено з попередньої версії закону. Також законом скасовується обов’язок декларувати рухоме майно, набуте до початку дії нової системи декларування. Незрозумілим є положення, яке дає право суб’єкту декларування при заповненні декларації не вказувати вартість майна (активів) крім випадків, коли таке майно (активи) є джерелом доходу”, – пояснив виконавчий директор українського відділення Transparency International Олексій Хмара.

Учасники пікету влаштувала театралізоване дійство: люди в масках президента Петра Порошенка та спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана грали в “наперстки” відрами та м’ячем, який було названо символом проєвропейських законів. Таким чином “лідери держави” намагалися заплутати громадськість.
Потім громадських активістів закидали туалетним папером, який символізував декларації про доходи чиновників. Це означало, що цінність декларації зараз перебуває на рівні з туалетним папером, адже за неправдиві дані нема жодної відповідальності.

До протестувальників вийшов заступник глави адміністрації президента Олександр Данилюк.

Як повідомив у соцмережі учасник акції Олексій Кроль, пан Данилюк запитав, які претензії пікетники мають власне до президента, адже поправки вносив парламент?
“На репліки відповідав ухильно. Згодом запросив юристів та Олексія Хмару в адміністрацію президента для обговорення претензій до закону №3755”, – написав Кроль.

За його словами, пікет був сигнальним, однак у ньому взяло участь зовсім мало людей, а з депутатів були тільки Єгор Соболєв та Семен Семенченко.

Закон №3755 про електронне декларування є одним із чотирьох останніх законів “безвізового пакету”, необхідних для отримання Україною безвізового режиму з Європейським Союзом.

У ЄС заявили, що ухвалений парламентом України закон про електронне декларування (№ 3755) має бути приведений у відповідність до міжнародних стандартів.

Президент Петро Порошенко 26 лютого 2016 року підписав три “безвізові” закони, ухвалені ВР 16 дютого, а щодо закону про електронне декларування тривають консультації з Європейською комісією.

Читайте також:
Лещенко: ЄС вважає, що Україна не виконала всі законодавчі вимоги для безвізового режиму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна