Посол США: Америка допоможе Україні впроваджувати стандарти НАТО в оборонці

 

Сполучені Штати в 2016 році допоможуть Києву впроваджувати стандарти НАТО в оборонній сфері. Про це сказав посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, виступаючи сьогодні в Києві на “Українському форумі з оборони і безпеки-2016”.

“У цьому році наша мета – вийти за рамки надзвичайної допомоги. Тобто… зосередитись на наданні допомоги Україні для того, щоб вона будувала інституції та сили у відповідності зі стандартами НАТО”, – заявив Пайєтт.

Посол також зазначив, що Україна може стати важливим гравцем у сфері оборони, але тільки за умови, якщо Київ буде продовжувати здійснення реформ і боротися з корупцією.
“Для цього необхідна зміна парадигм в українській оборонній промисловості та відхід від старого мислення державних підприємств. Найважливіше для цього – це боротьба з корупцією”, – підкреслив посол.

За його словами, американські компанії оборонної промисловості виступлять партнерами українських підприємств і зможуть надати необхідні технології.

Посол привітав заявлені позиції президента України Петра Порошенка та міністра оборони Степана Півторака щодо подальшого реформування сектора безпеки. “Хочеться бачити, що Україна і надалі буде розвивати свій оборонний сектор, впроваджувати рекомендації міжнародних експертів для того, щоб поліпшити сумісність з арміями союзників і членів НАТО”, – наголосив посол.

На цьому ж інвестиційному форумі виступив секретар Ради нацбезпеки Олександр Турчинов, який констатував недостатній рівень військово-технічного співробітництва зі стратегічними партнерами України та пошкодував, що союзники не постачають летальну зброю для ЗСУ.

“На превеликий жаль, на моє переконання, помилкова позиція деяких європейських політиків – “не можна дражнити агресора”. Це “мюнхенський синдром”, який продовжує жити, на жаль, і сьогодні. Він призводить до того, що в відсутнє ефективне військово-технічне співробітництво з нашими стратегічними партнерами. В першу чергу, це стосується летального зброї. Саме тому наш пріоритет – розвиток оборонно-промислового комплексу, відновлення потенціалу, який був у країни 20-30 років тому”, – сказав секретар РНБО.

“Це дуже широкий спектр діяльності – від стрілецької зброї до потужної ракетного зброї, бронетанкової техніки, авіації”, – додав Турчинов.

Це перший в Україні інвестиційний форум з питань оборони і безпеки. Одним із ключових його учасників був державний концерн “Укроборонпром”, який об’єднує головні оборонно-промислові підприємства країни.
Гендиректор “Укроборонпрому” Роман Романову своєму виступі повідомив, що в 2015 році “Укроборонпром” підписав експортних контрактів на поставку озброєння на 1,3 мільярда доларів.

Читайте також:
Америка передбачила виділення Україні летального озброєння на $50 млн. – експерт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна