Америка передбачила виділення Україні летального озброєння на $50 млн. – експерт

 

Жодних бюрократичних перепон для надання США Україні летального оборонного озброєння на 50 млн. доларів не існує. Про це йдеться в аналітичній записці експерта Інституту світової політики Івана Мединського “Летальне озброєння США для України: механізми і наслідки”, презентованої днями в Києві.

У нещодавно підписаному президентом США Бараком Обамою консолідованому законі про бюджетні асигнування на 2016 рік загальну суму видатків на допомогу Україні збільшено з 514 млн. до не менше як 658 млн. доларів.
Таким чином, Україна посідає шосте місце у списку країн-отримувачів американської допомоги.

Як пояснив аналітик, Конгрес США постійно виступає за більш рішучу підтримку України, що включає в себе і надання летального оборонного озброєння. Адміністрація Обами до цього часу обмежувала допомогу Україні в сфері безпеки підготовкою фахівців та нелетальною зброєю. Попри це, президент Обама підписав закон про бюджет на підтримку національної оборони на 2016 рік, що зняло останні бюрократичні перепони для надання військової допомоги Україні в обсязі 300 млн. доларів. Із них 50 млн. доларів зарезервовано на летальне оборонне озброєння.

У період із серпня 2014-го по вересень 2015 років Міністерство оборони США в рамках програми продажу озброєння іноземним державам видало чотири підряди американським компаніям на постачання нелетального озброєння Україні.

“Постачання летальної зброї США Україні на суму $50 млн. навряд чи схилить чашу терезів конфлікту [на Добасі] на користь Києва. Однак цей крок може бути чітким сигналом як українському народу, так і керівництву Росії, що Вашингтон готовий доповнити дипломатичні зусилля більш конкретними діями в сфері безпеки”, – наголосив Мединський.

За словами аналітика ІСП, в той час як Білий дім ще не прийняв остаточне рішення щодо надання Україні летального озброєння, такі аргументи повинні бути взяті до уваги:

  • Покращення оборонних можливостей – зменшення ймовірності посилення конфлікту. Допомога США, що передбачає надання летального озброєння, підвищує вартість вирішення конфлікту військовим шляхом.
  • Війна дорого коштує. Падіння цін на нафту, економічний занепад, санкції та воєнна кампанія в Сирії не дають Росії можливостей для ще однієї великої військової кампанії.
  • Оборонне озброєння для оборонних цілей. Оскільки Україна залежить від іноземної допомоги, вона повинна зробити усе можливе, щоб летальне озброєння, якщо воно буде отримане, не використовувалося в наступальних цілях і не потрапило в чужі руки.
  • Стійкість збройних сил. На відміну від інших країн реципієнтів військової допомоги США, Україна довела свою готовність і здатність боротися з супротивником.
  • Очікування формують реальність. Під час Євромайдану українці зробили проєвропейський вибір, на який Росія відповіла гібридною війною. Надання Україні летального озброєння буде сигналом не тільки для Росії, а й для українського народу, і говоритиме про те, що США підтримують геополітичний рух України в бік євроатлантичної спільноти.

Довідка
Іван Мединський – аналітик Інституту світової політики. Він спеціалізується на дослідженні  міждержавних та внутрішньодержавних конфліктів, постконфліктного врегулювання, тероризму та міжнародних безпекових організацій.
У минулому співпрацював з Латвійською Трансатлантичною організацією, викладав на кафедрі політичних наук та працював науковим асистентом в університеті Олд Домініон (США).
Має ступінь доктора філософії (Ph.D.) у сфері міжнародної безпеки та порівняльної політології.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна