УПЦ КП: Від Москви іншого чекати не доводиться. А ось Папа розчарував

 

Українська православна церква Київського патріархату жалкує з приводу “українських” параграфів заяви, підписаної минулої п’ятниці Папою Римським Франциском і патріархом Московським Кирилом на так званій “зустрічі тисячоліття”, та поділяє критичні оцінки з цього приводу. Про це йдеться у відозві прес-центру УПЦ КП, розміщеній на офіційному сайті Київської патріархії.

“Наша Церква поділяє висловлене багатьма розчарування окремими пунктами спільної Декларації глав Католицької Церкви і Московського Патріархату, підписаної 12 лютого 2016 р. у Гавані, зокрема пунктами 25, 26 та 27 цього документу.
Ми приєднуємося до критичних оцінок, які з цього приводу прозвучали від ієрархів, священиків, мирян, вчених Греко-Католицької і Римсько-Католицької Церков, світських оглядачів, представників громадянського суспільства як в Україні, так і закордоном”, – ідеться в заяву УПЦ КП.

На думку прес-центру, який очолює архієпископ Євстратій (Зоря), “вказані пункти Декларації пройняті духом гірших зразків світської дипломатії, сповнені двозначних натяків, необ’єктивних оцінок та безпідставних тверджень”.

Для Київського Патріархату є неприйнятною практика дипломатії, коли рішення про Україну й українські церковні та суспільні справи ухвалюють без представників України, ігноруючи їхню думку і позицію, вважають в УПЦ КП.

“Мюнхенська змова 1938 р. та її гіркі наслідки свідчать: питання про нас не можна вирішувати без нашої участі”, – провели паралель у Київській патріархії, зазначивши: “На жаль, саме такими є пункти 25-27 Декларації”.

Відповідно до заяви УПЦ КП, “питання Української Греко-Католицької Церкви (п. 25) не враховує думку і позицію цієї Церкви. Оцінки «конфлікту в Україні» (п. 26) повністю ігнорують його головну причину – російську збройну, політичну, економічну та інформаційну агресію проти України, порушення Росією міжнародних угод і норм міжнародного права, окупацію Російською Федерацією Криму і частини Донбасу. Оцінка ситуації у Православній Церкві в Україні (п. 27) ігнорує той факт, що причиною її розділення є порушення канонів саме Московським Патріархатом”.

“Церква покликана свідчити правду. У питанні війни в Україні правда полягає в тому, що це не громадянська війна, не внутрішній конфлікт, не протистояння між різними націями чи послідовниками різних релігій. Причина війни, яка триває на Сході України – збройна, політична, економічна та інформаційна агресія Росії проти нашої країни. Мета цієї агресії – перешкодити європейській інтеграції нашої держави, силою змусити її повернутися до підпорядкування Кремлю.

По суті, в Україні зараз відбувається те саме, що відбулося з Чехословаччиною у 1938 і 1968 роках, з Угорщиною у 1956 році, з Афганістаном у 1979 році”, – зазначає Київський патріархат.

“Вжиті у п. 26 формулювання і оцінки щодо подій в Україні є не свідченням правди, а пом’якшеним повторенням формул російської пропаганди, яка нав’язує світові думку про «внутрішню українську кризу», до якої Росія нібито не має стосунку”, – йдеться у відозві Києва.

Папа Франциск і патріарх Кирил після підписання спільної декларації в Гавані. Фото Reuters

Папа Франциск і патріарх Кирил після підписання спільної декларації в Гавані. Фото Reuters

“Від Московського Патріарха, який залежить від Кремля, ми не очікували чогось іншого. Але підпис Папи Римського під цими формулюваннями став для багатьох, в першу чергу в Україні, великим розчаруванням”, – підкреслено в заяві УПЦ КП.

У патріархії наголошують: “Також прикро, що згадуючи про переслідування християн у різних регіонах світу, автори Декларації нічого не кажуть про переслідування й утиски віруючих різних конфесій в окупованому Криму та на підконтрольних кремлівським колаборантам територіях Донбасу”.

Щодо існуючого в Україні розділення Православної церкви, то Київський патріархат вважає, що його подолання і відновлення єдності можливе і воно справді відбудеться саме на основі “канонічних норм”, як записано в гаванській декларації.

Адже, свідчать в УПЦ КП, “головною причиною розділення є неканонічне привласнення Московським Патріархатом у 1686 р. влади над Київською Митрополією”.

“Також і Вселенський Патріархат, до якого Київська Митрополія належала протягом попередніх семи століть, кілька разів офіційно засвідчив, що анексія Москвою Церкви в Україні відбулася не за приписами канонічних правил. Отже, вона незаконна і має бути відкинута – що і здійснила наша Церкви чверть століття тому”, – сказано в заяві КП.

“Ми розуміємо, що Московський Патріархат усвідомлює наближення і невідворотність визнання Київського Патріархату як Помісної Православної Церкви. А тому шукає будь-якої нагоди завадити цьому, в тому числі перешкоджаючи відносинам між УПЦ КП і Католицькою Церквою.
Саме в цьому контексті ми розглядаємо п. 27 Декларації, однак переконані, що ця спроба не матиме успіху”, – підкреслює Церква на чолі з патріархом Філаретом.

Читайте також:
“Заява Папи й Кирила – це гірше, ніж пакт Молотова-Ріббентропа.
Це як Андрусівська угода 1667” – історик

“Лавра наша”. Депутат зі “Свободи” оприлюднив радикальний
план дій у відповідь на “папську змову”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна