Київська поліція в нічній гонитві розстріляла BMW порушників. Чи виправдана стрілянина?

 

У Києві в ніч на  7 лютого патрульні поліцейські під час переслідування порушника правил дорожнього руху відкрили вогонь по автомобілю BMW, внаслідок чого загинув пасажир авто.

Як повідомляє портал Dtp.kiev.ua, близько 1:30 на вул. Борщагівській співробітники поліції звернули увагу на автомобіль BMW київської реєстрації, водій якого порушував правила дорожнього руху.

“BMW рухався містом зі швидкістю до 190 км/год, створюючи смертельну небезпеку для оточуючих”, – ідеться у повідомленні.

На вимогу зупинитись порушник не відреагував. Почалося переслідування, яке тривало близько 30 хвилин, за цей час BMW встиг зробити коло по вул. Борщагівській, проїхати біля вокзалу, по Солом’янці і виїхати в Голосіївський район.

“Під час гонитви швидкість перевищувала 120 км/год. У затриманні брали участь понад 20 патрулів трьох районів Києва. Водій грубо порушував ПДР і створював аварійні ситуації”, – зазначається у повідомленні.

“Поблизу Одеської площі було прийнято рішення відкрити вогонь на ураження, про що водій був неодноразово попереджений по гучномовцю і пострілами в повітря”, – зазначає портал.

У результаті обстрілу поліцейські пробили колеса автомобіля та смертельно поранили одного з хлопців у салоні. Решта троє чоловіків у автівці-порушникові не постраждали.

BMW вилетів в кювет. На місці аварії працювали кілька бригад швидкої, керівництво поліції, опергрупа і експерт. Ведеться слідство.

Водночас “Київ автомобільний” повідомив, що з машини порушника з держномерами АА7443ОI під час переслідування почали стріляти по поліції, і патрульні були змушені відповісти.

 

 

Пояснення керівника поліції

Начальник столичного управління Національної поліції Юрій Зозуля розповів, що  патрульні мали обґрунтовані підстави вважати, що пасажири та водій машини перебувають у стані сильного алкогольного сп’яніння: “Вони сідали у машину з пляшками у руках”.

За його словами, патрульні почали переслідування машини, супроводжуючи це командами зупинити автомобіль – від Солом’янського району, через Шевченківський, Святошинський, до Голосіївського. Переслідування тривало близько 40 хвилин, і протягом руху авто з порушниками не реагувало на вказівки поліції про уповільнення, зупинку та накази вийти з машини.

“Неодноразово грубо і серйозно порушуючи ПДР, наражаючи на небезпеку громадян та водіїв, машина на певних ділянках дороги, зокрема на бул. Шевченка, рухався по зустрічній смузі на дуже великій швидкості”, – додав Зозуля.

На під’їзді на Кільцеву патрульні, після кількох попереджень, відкрили вогонь на упередження.

“В авто ніяк не відреагували. Оскільки порушники наражали  на небезпеку громадян, патрульні, керуючись ст. 46 закону про Нацполіцію, відкрили вогонь по колесах, щоб зупинити  авто шляхом пошкодження”, – повідомив Зозуля.

На це водій також не відреагував та продовжив тікати. Рухаючи у бік н. п. Новосілки, машину порушників розвернуло, і поліція змогла його заблокувати.

Під час затримання машина порушників знову почала рух, здійснивши наїзд  на одного з патрульних. Внаслідок цього поліцейський отримав поранення ноги.

Доїхавши до вул. Заболотного, машина вилетіла на узбіччя. Двоє пасажирів машини вийшли з авто і здалися, водій почав тікати, його затримали.

У салоні патрульні виявили пасажира, який отримав поранення внаслідок стрілянини. Йому було надано першу медичну допомогу, але поранений помер.

При цьому Зозуля відмовився оприлюднити будь-які відомості про порушників на час проведення слідства та перевірок.

Як відомо, патрульні поліцейські уповноважені у виняткових випадках застосовувати вогнепальну зброю, зокрема для зупинки транспортного засобу шляхом його пошкодження, якщо водій своїми діями створює загрозу життю або здоров’ю людей та/або поліцейського.

Коментар із соцмережі

Павло Кащук, волонтер, член атестаційної комісії нової поліції (FB):

Увы, стоит признать, что копы жёстко обос…лись :(Если вся информация достоверная, то это не понятно что …Ещё пару …

Опубліковано Пашою К. Кашчуком 7 лютого 2016 р.

Читайте також:
Менти на атестації: хіт-парад найцікавіших діалогів

Нова поліція оштрафувала дружину Яценюка. Лещенко: “Це жалюгідний піар”

Нова поліція Дніпропетровська почала роботу під потужним снігопадом

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна