Рада ухвалила за основу проект закону про Державний прапор України, який “недопрацювали” в Кабміні

 

Сьогодні Верховна Рада ухвалила в першому читанні (за основу) проект закону “Про Державний Прапор України”. За законопроект, внесений на розгляд парламенту Кабінетом Міністрів, проголосували 228 депутатів.

Як сказано в пояснювальній записці до проекту, він має на законодавчому рівні закріпити “глибоке пошанування синьо-жовтого прапора, що утвердилося в українському народі, який відстоює свої фундаментальні права і свободи” на “хвилі патріотизму”, зумовленій Революцією гідності та спротивом військовій агресії Росії.

Згідно з Конституцією, опис і порядок використання державних символів справді встановлюється законами, причому ухваленими конституційною більшістю ВР (не менш як 300 голосів). І досі в Україні відповідного закону не існує.

Однак фахівці Головного науково-експертного управління урядовий законопроект розкритикували. Наголосивши, що недоцільно ухвалювати окремий закон про прапор, замість загального закону, який роз’яснював би порядок використання всіх державних символів.

Окрім того, в урядовому законопроекті багато “нечіткостей”. Скажімо, незрозуміло, чим відрізняється “встановлення” прапора від його “підняття”, не регламентована можливість використання зображення синьо-жовтого прапора як елемента бойових прапорів військових частин тощо.

До того ж стаття про порушення використання Державного прапора, якою в Кабміні пропонують доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення, може обернутися штрафом не лише за зневагу до державного символа, а й, скажімо, за неправильний кут нахилу кронштейна, в який вставлено древко.

Щодо кольорів стягу – а це важливий момент, адже самих лише відтінків синього існує безліч, – то технічні вимоги до виготовлення Держпрапора пропонується затвердити національним стандартом.

Довідка “Новинарні

Згідно з Конституцією, “опис державних символів, порядок їх використання та захисту встановлюються виключно законами України, що приймаються не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради”.

Проте на даний момент ухвалено тільки закон “Про Державний Гімн України”.

Із гербом ситуація значно складніша – не існує не лише закону, а й самого “великого герба”. Постановою ВР від 19 лютого 1992 року затверджено лише “малий герб” – тризуб, “як елемент великого герба України”.

Закону про Державний прапор також немає. Діє лише постанова ВР, ухвалена в січні 1992 року, яка просто описує прапор (“прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3”).

Представники націонал-патріотичних сил не раз наголошували на тому, що треба ухвалити відповідне законодавство, яке б регламентувало не лише зовнішній вигляд, а й порядок використання держсимволів.
І 2011 року народні депутати від “Нашої України” Юрій Костенко, Іван Заєць та Ярослав Джоджик навіть вносили на розгляд парламенту проект закону про Державний прапор.

Голосування відбувалося у знаковий день. Саме 17 червня Конституційний Суд оголосив своє рішення у відповідь на подання того ж Костенка й інших “нашоукраїнців” щодо використання комуністами, “регіоналами” та їхніми світоглядними колегами під час святкування Дня Перемоги (і не тільки) червоних прапорів.
У квітні 2011-го проянуковичівська більшість у Раді ухвалила закон, яким затвердила порядок “офіційного використання копій Прапора Перемоги” на державному рівні. Костенко у своєму поданні до КС наголошував, що цей закон не тільки суперечить Конституції, а й “провокує сепаратистські настрої громадян, спрямовані на розчленування України”.

І Конституційний Суд із ним погодився, чітко наголосивши у своєму рішенні: до переліку державних символів України ніякі червоні прапори не входять, і крапка.

Водночас судді нагадали нардепам, що передбаченогоо Конституцією закону, який би регулював порядок використання державних символів і, зокрема, державного прапора України, досі не ухвалено, хоча він необхідний.

Попри це, через низку зауважень профільного комітету парламент відхилив проект “нашоукраїнців” і відправив на доопрацювання.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна