Схема експорту “чорних” цигарок із “ДНР” в ЄС залишається дієвою

 

Прикордонники, працівники Державної фіскальної служби та СБУ розкрили канал транспортування контрафактних сигарет з окупованих територій Донбасу до Євросоюзу.
Про це розповів 27 січня в Краматорську начальник відділу прикордонного контролю Краматорського прикордонзагону Олександр Томчишен, повідомляє Громадське телебачення Донбасу.

За його словами, зловмисники об’їзними шляхами доставляли тютюнові вироби з “ДНР” в один із населених пунктів на підконтрольній України території. Потім поштовими перевізниками направляли цигарки в західні регіони України. Звідти інші учасники незаконного угруповання переміщали товар до країн ЄС.

Виявлена ​​партія сигарет готувалася до збуту в Чехії – для цього на пачки було нанесено написи чеською мовою, зазначив прикордонник.

“Ліві” цигарки “Хамадея” – джерело фінансування терористів

Українські правоохоронці розкривають шляхи “чорних” цигарок із “ДНР” на Захід уже не вперше.
От лише складається враження, що

Давно відомо, що в Донецьку працює тютюнова фабрика “Хамадей”. Ще в березні 2011 року Тетяна Чорновіл провела журналістське розслідування щодо цього підприємства, назвала його близьким до тодішньої секретаря РНБО – екс-міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової, а також віце-прем’єра Бориса Колесникова, та виявила, що “Хамадей” штампує підробки відомих тютюнових брендів і нелегально продає їх як в Україні, так і за кордоном.

Повідомлялося, що тютюновий бізнес “Хамадея” тримає “Мішаня Косий”, він же Михайло Ляшко – бізнес-партнер Колесникова.

“У кримінальному світі Донецька це була людина, друга за величиною після Ріната”, – писав журналіст Володимир Бойко.
“Косого” застрелили в Криму в ніч на 22 грудня 2015 року.

Цікаво, що на своєму досить дивному сайті “Хамадей” не вказує адресу підприємства.

Рік тому проти фабрики “Хамадей” було запроваджено санкції Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Це було пов’язано з боротьбою з нелегальним виробництвом, продажем і контрабандою сигарет на територіях, що знаходяться під контролем бойовиків “ДНР”.

У листопаді 2014 року в Полтавській та Вінницькій областях було затримано дві вантажівки, в яких виявлені підроблені сигарети відомих міжнародних брендів на 16,5 млн. грн. Генеральна прокуратура України встановила, що “ліві” цигарки вироблено на тютюновій фабриці “Хамадей” у Донецьку.

“У 2014 році було створено незаконні канали збуту контрафактних підакцизних товарів із тютюнової фабрики “Хамадей”. За оперативними даними, частина коштів від реалізованої контрафактної продукції ішла на фінансування терористичної організації “ДНР”, – повідомляв “Остров” з посиланням на ГПУ.

Також, як розповідав головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, ГПУ розслідувала причетність співробітників Державної прикордонної служби до контрабанди тютюнових виробів із зони АТО.

Раніше про те, що “ДНР” і “ЛНР” активно використовують кошти від продажу нелегальних сигарет для фінансування терористичної діяльності, заявляли і в Службі безпеки України. СБУ свідчила, що тільки в грудні 2014 року від реалізації контрафактного тютюну “ДНР” отримала близько 3 млн. грн готівкою.

Судячи з учорашнього повідомлення прикордонників у Краматорську, схема транзиту “лівих” цигарок “ДНР” у Європу все ще працює, хоча вперше її викрили півтора роки тому. Переривається транзит лише зрідка, а в більшості випадків контрабандне куриво запросто їде через усю Україну.
У цьому кожен може пересвідчитись, набравши в “гуглі” пошукову комбінацію “сигареты хамадей оптом”.

Читайте також:
Україна відкинула вимогу “сепарів” встановити квоту “ДНР” у Верховній Раді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна