Рада змінила процедуру ухвалення змін Конституції на “чергових/наступних” сесіях. Незгодні говорять про переворот

 

Верховна Рада України сьогодні ухвалила закон України “Про внесення змін до статті 149 Регламенту Верховної Ради України” (реєстраційний номер 3812).
За це рішення проголосували 229 із 351 народного депутата, зареєстрованого в сесійній залі.

Коаліцію (без “Самопомочі”) підтримала частина опозиції. Зокрема, за закон проголосували 96 депутатів із фракції Блоку Порошенка, 55 – “Народний фронт”, 7 – позафракційні, 33 – “Опозиційний блок”, 17 – “Відродження”, 10 – “Батьківщина”, 11 – “Воля народу”.
Не голосували в повному складі фракції Радикальної партії та “Самопоміч”.

Цим законом передбачено, що якщо законопроект про внесення змін до Конституції України (який за висновком Конституційного Суду України відповідає вимогам статей 157, 158 Конституції України) був попередньо схвалений Верховною Радою і не був розглянутий на наступній черговій сесії після попереднього схвалення, то такий законопроект розглядається Верховною Радою на наступній за нею черговій сесії.

Як повідомляє УНІАН, народний депутат України Микола Томенко (фракція БПП) наголосив, що сьогодні в парламенті частина коаліції разом з “Опозиційним блоком” вирішила змінити ті статті Конституції, які сьогодні мають змінюватися шляхом референдуму. Він зазначив, що при такому підході може статись так, що парламент почне “бавитися і з іншими розділами” Конституції та може дійти до того, що будуть скасовані поняття про унітарність України, про державність української мови.

Лідер фракції “Самопоміч” Олег Березюк закликав народних депутатів “зупинитися і зберегти Конституцію, яка написана тими людьми, які були романтиками, але бути об’єктивними людьми, які поважали право”.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що сьогодні “в стінах парламенту відбувається антиконституційний переворот”. Він наголосив, що в Конституції України чітко визначено, що зміни до Конституції остаточно вносяться на наступній черговій сесії. За його словами, даним законом через внесення змін до Регламенту ВР по суті ця норма скасовується.

У відповідь голова Верховної Ради України Володимир Гройсман зазначив, що немає ніяких об’єктивних причин говорити про якісь неконституційні дії.

Гройсман вважає, що це не має ніякого відношення “до змін до Конституції, переворотів і всього іншого”. Він прямо визнав: ідеться про те, щоб продовжити дискусію щодо питання внесення змін до Конституції в частині децентралізації.

Раніше повідомлялося, що у Раді немає 300 голосів, аби на цій сесії проголосувати за зміни Конституції в частині децентралізації й статусу Донбасу, що вимагають Мінські угоди.
Щоб не обнуляти весь цикл даних конституційних змін, влада вирішила звернутися до Конституційного Суду, трактуючи поняття “наступна чергова сесія” як будь-яка після попередньої, а не просто наступна за ліком.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна