У Порошенка визнали, що не мають 300 голосів за зміну Конституції

 

Заступник голови парламентської фракції Блоку Петра Порошенка Ігор Кононенко вважає, що зміни до Конституції в частині децентралізації “краще прийняти на наступній сесії”.

“На сьогоднішній день у порядку денному його (законопроекту про зміни до Конституції) немає. Що стосується позицій депутатів, які направили звернення в Конституційний Суд, то можу нагадати історію Конституції 2004 року, яка приймалася з порушеннями регламенту… що дозволило у 2010 році тому ж Конституційному суду скасувати Конституцію. Зараз дійсно неоднозначне тлумачення того, що ви сказали, тому депутати підписали запит”, – сказав нардеп.

Кононенко визнав, що в парламенті немає 300 голосів за зміни до Конституції, тому було б краще прийняти це рішення на наступній сесії (на сьогоднішній день це неможливо через вимогу статті 155 чинної Конституції).

“Я вважаю, що краще прийняти рішення і знайти голоси під голосування на наступній сесії, ніж прийняти рішення поспішно на цій сесії, і потім мати підстави наступним парламентом, а може і парламентом, який буде через 10 років, скасувати зміни до Конституції у такій важливій частині, як децентралізація”, – заявив заступник голови фракції БПП.

Раніше цього тижня до Конституційного Суду надійшло подання від 51 депутата Верховної Ради щодо роз’яснень статті про ухвалення змін до Конституції на “наступній черговій сесії”.
Питання пов’язане з тим, що парламент зобов’язаний проголосувати за зміни в Конституцію на двох сесіях поспіль, тобто Рада повинна проголосувати зміни до Основного закону щодо децентралізації до початку лютого – адже перше голосування відбулося на попередній сесії в серпні, а поточна сесія закінчується наступного тижня.
Якщо ж Рада його не розгляне у цей строк, законопроект про децентралізацію – разом з “особливим статусом окремих районів Донбасу” – буде вважатися відхиленим.

Хід зі зверненням до КС пропрезидентська частина коаліції застосувала для того, щоб відстрочити вирішальне голосування на кілька місяців без потреби починати конституційні зміни з самого початку.

“Трьох сотень голосів у Банкової немає. І взятися їм – хоч би що вам розповідали провладні депутати – нізвідки. Ні грошима, ні погрозами, ніякими іншими методами ці три сотні зараз зібрати неможливо. За винятком варіанту, коли міцне плече підставляє “Опоблок” та інші екс-регіонали, замасковані в «незалежних» депутатських групах. Однак для Банкової цей варіант неприйнятний – занадто високі репутаційні ризики. Перший очевидний: «Батьківщина» і «Самопоміч» – під приводом фактичної появи «ширки» – тут же отримують давно бажаний привід для виходу з коаліції, а це – неминучі вибори.
Допустити провалу Конституції в залі ВР Банкова теж не може. Бо це ознаменує крах. Крах нинішньої української влади (як не прикро визнавати, але, будемо реалістами). Крах її репутації на Заході. Крах наших, сьогодні – вельми виграшних переговорних позицій з Росією”, – пише з цього приводу редактор сайту “Лівий берег” Соня Кошкіна.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна