“Кримбат” для блокади: буде в системі Нацгвардії і з халяльною їжею

В Україні триває формування кримськотатарського батальйону, який має долучитися до блокадування окупованого Криму.
Як повідомив в ефірі телеканалу “112 Україна” координатор громадської блокади Криму Ленур Іслямов, до “Кримбату” набрали вже близько 250 осіб. І, швидше за все, цей підрозділ увійде до складу Національної гвардії України.

“Формат батальйону існує. Ми його формуємо. Списки готуються. Люди виходять із будь-якої частини України, записуються. Стоять із нами (на адміністративній межі із заблокованим півостровом – “Н”).
Це новий формат нашого кримськотатарського руху. Це власний батальйон.
Чи буде він у Нацгвардії, чи в Збройних силах України? Швидше за все, буде в Нацгвардії, тому що функції ЗСУ більш військові, а в НГУ – більш громадські… Я думаю, що такий формат буде прийнятий в найближчій перспективі”, – повідомив Іслямов.

На уточнююче питання, чи є офіційне рішення з цього приводу, координатор відповів: “Я думаю, що це буде вже озвучуватися гарантом Конституції або як мінімум Мустафою Джемілєвим у найближчій перспективі”.

“Ми збираємо НАТОвський формат батальйону – це 560-580 людей. Далі – як буде вирішувати керівництво Нацгвардії. Я гадаю, що будуть коригування. Але поки ми такий формат узяли, і в нас уже більш ніж половина людей є – близько 250”, – зазначив Ленур Іслямов.

Читайте також:
Україна з 17 січня припиняє поставку товарів у Крим

Раніше Іслямов заявляв, що добровольчий батальйон “Крим” носитиме ім’я Номана Челебіджихана.
Номан Челебіджихан (Noman Çelebicihan) – розстріляний більшовиками кримськотатарський політичний і державний діяч, союзник УНР, перший голова уряду проголошеної в 1917 році Кримської народної республіки.

Напередодні на Чонгарі (пункт пропуску між Україною й тимчасово окупованою АР Крим) побували учасники виконкому Всесвітнього конгресу кримських татар.

Глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров під час цього візиту сказав: “Хочу подякувати учасникам блокади, які прожили чотири місяці у важких умовах, але інакше повернення нашої батьківщини не відбудеться. Тепер активісти знаходитимуться на Чонгарі, Чаплинці і Каланчаку у вагончиках разом із митниками”.

Читайте також:
Порошенко даватиме електрику лише в український Крим.
А Донбас може стати нашим у 2016-му

“Держрада Криму” ухвалила заяву про “геноцид з боку України”
і вимагає Раду безпеки ООН з приводу блокади

“Наша робота зі створення батальйону ведеться. Там зможуть служити звільнені з полону захисники України. А також ті, хто не хоче призиватися на окупованій території. Цих людей об’єднуватиме халяльна їжа. Також у батальйоні будуть контрактники. Там будуть люди різних національностей, але батальйон їх згуртує”, – заявив Рефат Чубаров.

Він додав, що не стояло такого завдання, аби Туреччина допомагала новому українському військовому формуванню.

Рефат Чубаров також зазначив, що Меджліс працюватиме з владою Херсонської області над вирішенням соціальних питань [кримських татар]. Зокрема, відбуваються переговори з представниками влади щодо підтримки соціальних об’єктів у сфері освіти, охорони здоров’я та інфраструктури. У зоні особливої уваги залишатиметься Генічеський район.
У свою чергу, повідомляє Агентство кримських новин QHA, влада Херсонщини підтвердила, що піде назустріч у питаннях виділення земельних ділянок в установленому порядку.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна