Президентом Тайваню вперше стала жінка

На виборах президента Тайваню, які відбулися 16 січня, перемогу здобула кандидатка від опозиції Цай Інвень, отримавши 60% голосів. Про це повідомляє Reuters.

За даними центральної виборчої комісії на даний час, 59-річна жінка-політик, чия Демократична прогресивна партія виступає проти курсу на зближення з КНР, отримала 56% голосів.
Представника правлячої партії “Гоміньдан” Чжу Лілуня підтримали лише 31% виборців. Підрахунок бюлетенів продовжується, але ясно, що він вже не змінить розклад сил.

Згідно з чинним законодавством острівної держави, право голосу мають всі громадяни, які досягли 20-річного віку.
Глава адміністрації Тайваню обирається кожні 4 роки і не може займати свою посаду більше двох термінів.
Попередній президент Тайваню Ма Інцзю не брав участь у виборах, адже обіймав посаду максимальні два терміни.

Тайвань (офіційно – Республіка Китай) – держава в Південно-Східній Азії, що зараз контролює лише острів Тайвань та низку дрібних прилеглих островів.

До 1949 року століття Республіка Китай була однопартійною державою, що мала юрисдикцію над усім материковим Китаєм, була єдиним міжнародно визнаним представником Китаю, членом-засновником Організації Об’єднаних Націй, одним із п’яти постійних членів Ради безпеки ООН.
1971 року капіталістична Республіка Китай поступилася місцем в ООН комуністичній Китайській Народній Республіці — з того часу ООН та велика частина світової спільноти офіційно визнають юрисдикцію КНР як над материковим Китаєм, так і над Тайванем. Водночас де-факто Тайвань є самостійною країною, яка протистоїть КНР, натомість підтримує стосунки з багатьма іноземними державами.

Вибори президента на Тайвані відбуваються з 1996 року.
Цай Інвень – перша жінка на чолі Тайваню. На попередніх виборах, у 2012 році, вона набрала 45,63% голосів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна