Нардепу Тищенку повідомлено про підозру за позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі

Народному депутату (нині позафракційному) Миколі Тищенку повідомлено про підозру за фактом незаконного позбавлення волі колишнього військовослужбовця у Дніпрі.

Про це інформують Державне бюро розслідувань і Офіс генпрокурора 25 червня.

Зазначається, що 20 червня у Дніпрі група осіб за вказівкою народного депутата України та за попередньою змовою між собою, із застосуванням фізичної сили та спецзасобів протиправно позбавили волі колишнього військовослужбовця ЗСУ. При цьому вони завдали потерпілому тілесні ушкодження та незаконно утримували протягом певного часу.

Депутату повідомлено про підозру за фактом незаконного позбавлення волі потерпілого (ч. 2 ст. 146 КК України). Офісом Генпрокурора погоджено клопотання щодо обрання нардепу запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Крім того, у зв’язку із згаданими подіями повідомлено про підозру ще одній особі, яка брала активну участь у протиправних діях, за ч. 2 ст. 127, ч. 2 ст. 146 КК України.

Тривають заходи з встановлення інших осіб, причетних до кримінального правопорушення. Слідчі дії тривають.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчою групою у складі слідчих Центрального апарату ДБР за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора.

Що передувало

У Дніпрі 20 червня невідомі особи в камуфляжі й балаклавах напали на колишнього бійця спецпідрозділу “Кракен” Дмитра Павлова, який гуляв з маленькою дитиною. За фактом цього інциденту поліція відкрила два кримінальних провадження: за ч. 1 ст. 125 (умисне легке тілесне ушкодження) та 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі) Кримінального кодексу України.

Перед цією заявою ТГ-канали почали поширювати відео, на яких видно, як до чоловіка, що гуляє з немовлям, підходить група осіб у військовій формі. Чоловік встигає віддати дитину жінці, а його самого скручують і валять на землю троє в балаклавах.

На інших кадрах “затриманий” уже в кайданках, а один із “закамуфльованих” обшукує його сумку.

Після появи цього відео в мережі з’явилася інформація, що чоловік у цивільному, на якого напали – це учасник бойових дій, дніпрянин Дмитро Павлов із позивним “Син”. А напали на нього нібито охоронці народного депутата Миколи Тищенка, з яким у Павлова виник конфлікт.

У спецпідрозділі ГУР Міноборони Kraken підтвердили, що постраждалий – колишній військовослужбовець цього підрозділу.

“Ми не втручаємось у хід слідства, але уважно стежимо за його перебігом. Наслідком подібних інцидентів має бути реальне встановлення справедливості”, – зауважили у спецпідрозділі.

Реакція Тищенка

Народний депутат (нині позафракційний) Микола Тищенко того дня справді приїхав у Дніпро, щоб, за його словами, перевірити інформацію про діяльність ботоферм та колцентрів, які здійснюють шахрайські дії проти українців.

Він подякував генпрокурору Андрію Костіну, міністру внутрішніх справ Ігорю Клименку та представникам Нацполіції “за професійну роботу” і заявив, що 20 червня вони всі разом (із Тищенком) “спільно викрили одразу декілька адрес об’єднаного злочинного угруповання “дев’ятки” – великої мережі ботоферм”.

У наступному дописі Тищенко написав, що під час проведення обшуків шахрайських ботоферм у Дніпрі “було здійснено напад на представників поліції”.

“Напад нібито здійснив друг Максима Хомка, одного з організаторів шахрайських ботоферм. Слідство перевіряє цю інформацію, він вже надав свої свідчення. Після завдання кількох ударів слідчому, який працював на обшуку, чоловік у білій футболці на відео намагався втекти, а також демонстративно зняв штани перед поліцейським під час складання на нього заяви”, – заявив нардеп.

Одразу після цього Тищенко описав згаданого ним нападника на поліцейського як чоловіка в білій футболці з чорною сумкою і зауважив, що цей чоловік списаний з військової служби за сімейними обставинами. Імені нардеп не назвав, але опублікував фото, з якого видно, що йдеться саме про Дмитра Павлова.

На пряме запитання в коментарях щодо інциденту з бійцем “Кракена” Тищенко окремо відповів, що “він не боєць, а проходив службу і списався за станом здоров’я матері”, а тепер нібито працює начальником охорони згаданої “дев’ятки”.

Журналіст Денис Кошельник виклав повніше відео інциденту в Дніпрі й написав, що під час “одного з рейдів” Тищенка, який нібито не бореться з “кол-центрами”, а прагне “отримувати від них свій відсоток”, Дмитро Павлов запитав, що люди у військовій формі зі зброєю без опізнавальних знаків роблять разом із народним депутатом у центрі міста?

“На що отримав зверхні і нахабні відповіді, які надалі переросли у перевірку документів з протиправними і аморальними діями, які ви бачите на відео”, – написав Кошельник.

При цьому помічниця нардепа Евеліна Андрієвська в коментарі ТСН.ua сказала, що у Тищенка “немає охорони”.

 

Читайте також:
Скандального “слугу народу” Тищенка побили на Львівщині: приїхав розглянути “звернення громадян”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.