Викрадений у Білорусі 19-річний Гриб – у полоні ФСБ в Краснодарі, до нього не пускають консула

 

Зниклий в Білорусі 19-річний син українського офіцера-прикордонника Павло Гриб перебуває в Росії, у СІЗО міста Краснодар, за обвинуваченням у тероризмі.

Про це “Українській правді” повідомив начальник управління консульського забезпечення Департаменту консульської служби МЗС Василь Кирилич.

“Сьомого вересня генеральне консульство України в Ростові-на-Дону одержало повідомлення від управління ФСБ РФ в Краснодарському краї про тримання Павла Гриба у Краснодарі. У повідомленні йдеться про те, що Павла Гриба було затримано за звинуваченням у вчиненні злочину відповідно до ч. 1 ст. 205 Кримінального кодексу РФ”, – розповів Кирилич.

За його словами, наразі українські представники в Росії з’ясовують, за яких обставин було затримано Гриба, а також намагаються домогтися доступу до нього адвоката та близьких.

“Посольству України в Росії та генеральному консульству України в Ростові-на-Дону дано доручення оперативно звернутися нотою до МЗС РФ і представництва МЗС Росії в Краснодарському краю з вимогою невідкладно забезпечити доступ українських консулів до затриманого громадянина України, повідомити про причини та обставини затримання, умови тримання, забезпечення його права на адвокатський захист, а також забезпечити ліками, які він за приписом лікаря щоденно вживає”, – додав голова ДКС.

 

Російські спецслужби затримали Гриба 25 серпня – наступного дня після перетину ним кордону Білорусі – і досі не допустили до нього ні представників МЗС України, ні адвоката, зазначив Василь Кирилич.

Консули України прибули до управління Федеральної служби безпеки РФ у Краснодарському краї для зустрічі з ув’язненим 31 серпня і 1 вересня,.

“Проте вони не були допущені до затриманого громадянина України, що є грубим порушенням консульської конвенції між Україною та Росією в частині щодо вимоги забезпечення російськими компетентними органами  реалізації права  консульської посадової особи відвідати  затриманого. В тому числі й наданні йому необхідної правової допомоги не пізніше, ніж через 4 дні після арешту. А його, як повідомляється в офіційному повідомленні  генеральному консульству України, було затримано 25 серпня”, – сказав Карилич.

Читайте також:
17-річна росіянка зізналася, що під шантажем ФСБ
виманила в Білорусь українця Гриба

Як повідомляла “Новинарня“, 24 серпня на території Республіки Білорусь зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав у Гомель для зустрічі з росіянкою, з якою познайомився в інтернеті.

Про зникнення сина заявив офіцер Державної прикордонної служби України у відставці, член громадської ради ДПСУ, військовий капелан Ігор Гриб. Він їздив у Білорусь на пошуки й одразу висловив переконання, що сина викрала Федеральна служба безпеки Росії.

Посольство України в Мінську направило ноту Міністерству закордонних справ Білорусі, щоб з’ясувати місцезнаходження Павла.

Білоруська сторона лише 31 серпня підтвердила факт перетину кордону українцем Павлом Грибом при в’їзді в Білорусь 24 серпня.
При цьому правоохоронці РБ зазначали, що інформації про виїзд з Білорусі Гриба не мають.

За словами батька, зниклий хлопець має інвалідність і приймає підтримуючі препарати.

Читайте також:
ГШ: Росіяни за останній час затримали 12 екс-військових ЗС України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна