Ядерне випробування КНДР: збирається Радбез ООН, США і ЄС готують нові санкції

 

Рада Безпеки ООН в понеділок, 4 вересня, проведе засідання з приводу випробування Північною Кореєю водневого заряду, що може бути використаний як боєголовка для міжконтинентальної балістичної ракети. Про це повідомляють світові ЗМІ з посиланням на представництво США при ООН.

“Представник США Нікі Гейлі та її колеги з Японії, Франції, Сполученого Королівства і Республіки Корея запросили проведення відкритого екстреного засідання Ради Безпеки у відповідь на останнє ядерне випробування Північної Кореї. Засідання відбудеться в понеділок, 4 вересня, о 10:00 (17:00 за Києвом – “Н”)“, – йдеться в повідомленні.

Реагуючи на випробування водневого заряду КНДР, глава мінфіну США Стівен Мнучин в ефірі FoxNews заявив, що готує нові економічні санкції проти Північної Кореї.

“Зрозуміло, що така поведінка абсолютно неприйнятна», – сказав Мнучин в ефірі Fox News Sunday.

“Ми вже почали з санкцій проти Північної Кореї, але я збираюся розробити пакет санкцій, щоб представити його президентові для затвердження, що кожен, хто хоче займатися торгівлею або бізнесом із ними (КНДР), не зможе торгувати або робити бізнес з нами”, – пояснив Мнучин.

“Ми будемо працювати з нашими союзниками. Ми будемо працювати з Китаєм, але люди повинні відрізати Північну Корею економічно. Це неприйнятна поведінка”, – підкреслив глава Мінфіну США.

Президент США Дональд Трамп також заявив, що, окрім розширення санкцій проти Північної Кореї, розглядає припинення торгівельних відносин із будь-якими країнами, котрі мають бізнес із КНДР.

“Сполучені Штати розглядають, крім інших варіантів, припинення будь-якої торгівлі з будь-якою країною, яка веде бізнес з Північною Кореєю”, – написав Трамп у “Твіттері” в неділю, 3 вересня.

Імовірно, ця погроза спрямована передусім на Китай, який є основним торгівельним партнером КНДР та висловлювався про неприпустимість початку збройної агресії проти цієї країни.

Європейський Союз також готовий посилити свою політику санкцій щодо Північної Кореї, підтримує розширення санкцій ООН та одночасно закликає Пхеньян до відновлення діалогу, що стосується її програм з розробки ядерної зброї, зброї масового знищення та балістичних ракет.
Про це йдеться в заяві президента Європейської Ради Дональда Туска, опублікованій в неділю, 3 вересня, повідомляє Deutsche Welle.

“ЄС готовий посилити свою політику санкцій… Ми закликаємо Раду Безпеки ООН вжити подальші санкції ООН і продемонструвати сильну рішучість для досягнення мирної денуклеаризації Корейського півострова. Ставки стають занадто високими”, – зазначив Туск.

Він додав, що КНДР повинна повністю відмовитися від своїх програм ядерної зброї, зброї масового знищення та балістичних ракет – незворотньо і таким чином, щоб це можна було перевірити.

“Вона (КНДР) повинна негайно припинити всі пов’язані з цим види діяльності”, – підкреслив президент Європейської Ради.

 

Як повідомляла “Новинарня“, 3 вересня влада Північної Кореї офіційно оголосила про успішне проведення випробування водневої бомби, яку, як стверджує Пхеньян, можна буде доставити за допомогою наявних у КНДР балістичних ракет.

Незадовго до цього сейсмологи сусідніх країн Південної Кореї, Китаю і Японії зафіксували землетрус на території Північної Кореї.

Випробування водневої бомби Пхеньяном засудили НАТО, Європейський Союз і ОБСЄ і низка світових лідерів.
Канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон виступили за посилення санкцій Європейського Союзу щодо Північної Кореї.

Ядерне випробування КНДР засудила також Україна.

“Рішуче засуджую ядерне випробування Північної Кореї. Зупинити це безумство надзвичайно важливо для України, яка відмовилася від третього за величиною ядерного запасу”, – заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у “Твітері”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна