Подвиги капітана Романовського: вперше в Україні стрибок з парашутом здійснив десантник без ноги. ФОТО

 

Уперше в Україні стрибок з парашутом здійснив десантник з ампутованою ногою – ветеран АТО, капітан ВДВ Сергій Романовський.
Як передає “Новинарня“, про це повідомив у “Фейсбуці” волонтер, автогонщик і блогер Олексій Мочанов, присутній під час парашутних стрибків військовослужбовців ВДВ у Миколаєві 21 серпня.

За його словами, досі в Романовського було 74 стрибки з парашутом, тепер – 75.

Сергій Романовський з Олексієм Мочановим (ліворуч)

На даний час уродженець Одеси Сергій Романовський проходить службу науковим співробітником Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові.
Він випускник факультету аеромобільних військ 2011 року. На момент втрати ноги на фронті (5 вересня 2014 року) – ротний 80-ї львівської десантної бригади.

Як пише в соцмережі Мочанов, Сергій Романовський прийняв фатальний і доленосний для себе бій під Щастям біля річки Сіверський Донець. У протистоянні з переважаючими силами ворога його ногу затиснуло між двома БТРами, кінцівку врятувати не вдалося.

Офіцер мріяв повернутися до повноцінного життя, в тому числі – під купол десантного парашута. І Сергієві це вдалося.

“Щоб уникнути ризику перелому ноги – вирішили дати можливість Серьозі десантуватися з приземленням на воду. Продумали і пропрацювали все до найдрібніших деталей, змоделювали найрізноманітніші ситуації на парашутно-десантному комплексі Миколаївської бригади полковника Курача – і наш друг та брат приводнився з півкілометрової висоти точно в заданому секторі.
Слідом із другого заходу в Південний Буг посипалися його рідні десантні “кульбабки”. Загальній радості не було меж”, – розповів Олексій Мочанов.

Сергій Романовський і генерал Михайло Забродський

Стрибали з Романовським стрибали десантники 79-ї миколаївської бригади ВДВ, особисто командувач Високомобільних десантних військ Герой України генерал-лейтенант Михайло Забродський та офіцери командування ВДВ.

Як інформує інтернет-видання NikLife, загалом у небі Миколаєва лягли на купол понад 240 військовослужбовців.

Стрибки здійснювалися з вертольота Мі-8 на висоті до 600 м.

Армійці на практиці відпрацювали такі навички: робота з підвісною системою парашута у взаємодії з рятувальним жилетом; звільнення від підвісної системи в повітрі; момент занурення в воду.

УТОЧНЕННЯ. Щодо першого такого стрибка з ампутацією, як у Сергія Романовського.
Читач “Новинарні” з Криму повідомив, що раніше, в кінці 1990-х років, багато разів стрибав із парашутом колишній десантник Борис Небреєв із Сімферополя, в якого замість ноги був протез.

Нагадаємо, взимку Сергій Романовський брав участь в акції #22PushUpChallenge.

Фото: ФБ Олексій Мочанов, NikLife

Читайте також:
День ВДВ: генерал Забродський видав відеоролик,
біля АП підняли прапори роду військ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна