ОБСЄ зафіксувала невідведені важкі озброєння з обох боків лінії фронту

 

Спеціальна моніторингова місія ОСБЄ звітує про моніторинг відведення озброєння, передбаченого мінськими угодами, і свідчить, що заборонена домовленостями артилерія виявлена в межах ліній відведень як в ОРДЛО, так і на підконтрольних Україні територіях.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться у звіті СММ ОБСЄ, оприлюдненому ввечері 31 липня.

Зазначається, що 29 липня в непідконтрольних урядові районах безпілотник СММ виявив розвернутий у північно-західному напрямку міномет (ймовірно, ПМ-38, 120 мм) у північній частині мікрорайону Трудівські Петровського району Донецька, що є порушенням відповідних ліній відведення.

Також на основі даних повітряного спостереження станом на 28 липня виявлено щонайменше 16 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) невстановленого типу на, ймовірно, полігоні, розташованому приблизно за 5 км на південний схід від міста Міусинськ (62 км на південний захід від Луганська, непідконтрольна територія).

30 липня в підконтрольних урядові районах члени патруля Місії бачили міномет (82 мм), який стояв під маскувальної сіткою на блокпості на західному в’їзді до Авдіївки, що є порушенням відповідних ліній відведення.

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання 29 липня у підконтрольних урядові районах команда СММ бачила дві гаубиці (Д-30 “Жаба”, 122 мм), які буксирували в північному напрямку на північній околиці підконтрольного урядові села Верхньокам’янка (84 км на північний захід від Луганська).

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання на основі даних повітряного спостереження станом на 28 липня в непідконтрольних урядові районах виявлено дев’ять самохідних гаубиць, 12 буксируваних гаубиць і 18 танків невстановленого типу на, ймовірно, полігоні, розташованому приблизно за 5 км на південний схід від Міусинська.

“Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року”, – зазначено в повідомленні.

У підконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення команда СММ бачила 15 мінометів (десять 2Б11 “Сани”, 120 мм; чотири М-120 “Молот”, 120 мм; й один БМ-37, 82 мм).

Спостерігачі зауважили, що там і досі бракувало шести буксируваних гаубиць (Д-30) і 10 мінометів (сімох М-120 і трьох 2Б11), водночас нестачу трьох мінометів (одного М-120 і двох 2Б11) зауважено вперше.

Спостерігачі також вперше зафіксували там два додаткові міномети (2Б11). На іншому місці спостерігачі зауважили, що там і дотепер бракує трьох протитанкових гармат (МТ-12 “Рапіра”, 100 мм).

СММ зафіксувала також бойові броньовані машини в зоні безпеки. 29 липня в підконтрольних урядові районах члени патруля Місії бачили одну БРДМ-2 й одну БМП-1 – поблизу Золотого.

29 липня в непідконтрольних урядові районах команда Місії зафіксувала три групи свіжих слідів, які, за оцінкою, були слідами танків або артилерійських систем і вели вздовж вулиці Артемівської в районі Донецького залізничного вокзалу.

Читайте також:
Координатор ОБСЄ відвідає тюрми в “ДНР” та “ЛНР”,
де утримують українських заручників

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна