Саакашвілі судитиметься за громадянство. ГПУ знала про його справи завчасно

 

Екс-голова Одеської ОДА Михеїл Саакашвілі оскаржить позбавлення його українського громадянства.
Про це заявив на мітингу прихильників політика в Києві 27 липня адвокат Павло Богомазов, повідомила “Українська правда”.

Прихильники Саакашвілі після мітингу на Майдані Незалежності прийшли на вулицю Банкову, щоб вимагати в адміністрації президента текст указу щодо громадянства – адже оскаржити указ у суді можна тоді, коли є його копія.

Їх зустрів паркан і кордон працівників поліції. Сталася сутичка і штовханина. Протестувальникам не вдалося прорвати охорону, але згодом десятьох людей на чолі з народним депутатом Юрієм Дерев’янком, який увійшов до партії Саакашвілі “Рух нових сил”, все ж пропустили.

Раніше цього для Михеїл Саакашвілі, який перебуває у США, записав відеозвернення з приводу позбавлення його громадянства України.

Він вважає, що Порошенко “переступив межу, і вся країна зрозуміла, яка ціна обіцянкам “жити по-новому”.

“Щойно вони зрозуміли, що ми об’єднуємося, щоб восени вийти на вулиці і припинити цей барижний договорняк, страх переміг здоровий глузд! Президент Порошенко наплював на Конституцію, гарантом якої він нібито має бути”, – сказав Саакашвілі.

За його словами, 18 липня президент України їздив до Грузії не налагоджувати зв’язки між країнами, а “для чергового договорняка, цього разу – двох олігархічних режимів: українського Порошенка і найбільшого приватного акціонера “Газпрому”, проросійського Іванішвілі”.

“Вони придумали, що Генеральна прокуратура України надала нові докази у моїй справі – це чергова брехня і наперстки, відтоді як мені надали громадянство, жодної нової справи проти мене в Грузії порушено не було! А тих надуманих справ, які порушено, жодна країна, окрім Грузії, не визнала!” – зазначив політик.

Михеїл Саакашвілі також заявив, що Порошенко 24 липня ввів до складу комісії з питань громадянства “нових людей, щоб повністю маріонеткова комісія була здатна піти на будь-яку забаганку”.

“Цим своїм указом ви підписали собі та своїй владі неминучу поразку. Причому якщо раніше ви ще могли сподіватися дотягнути до виборів, то тепер вони можуть тільки снитися”, – сказав Саакашвілі.

Він заявив, що є “більшим українцем, ніж більшість депутатів”, і “серцем залишається в Україні”.

Читайте також:
Порошенко розраховує, що Саакашвілі не повернеться в Україну, – “Хвиля”

Як писала “Новинарня“, 26 липня Державна міграційна служба підтвердила, що комісія з питань громадянства при президенті з подачі Генпрокуратури і ДМСУ ухвалила рішення про припинення українського громадянства Михеїла Саакашвілі.
За даними ЗМІ, підставою для позбавлення громадянства України Саакашвілі став той факт, що при набутті українського паспорта в травні 2015 року він вказав в анкеті недостовірні дані про відсутність кримінальних справ проти нього. Насправді в Грузії проти екс-президента розслідується кілька кримінальних проваджень.
Громадянства Грузії Саакашвілі позбавили в грудні 2015 року – через набуття ним громадянства України.

Саакашвілі ще у травні заявляв, що Порошенко доручив “зайнятися питанням його громадянства”. А в квітні повідомляв, що його брату Давиду скасували посвідку на проживання в Україні.

За даними “Української правди”, Генпрокуратура України у березні 2015 року відмовила Грузії у видачі Саакашвілі, бо вбачала у справах проти нього переслідування за політичні переконання.

“Аналіз запитів грузинської сторони у сукупності з доповіддю Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ, резолюцією Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) щодо Грузії, а також численних публікацій у ЗМІ стосовно Саакашвілі М. Н. дає підстави вважати, що запит про його видачу був зроблений з метою переслідування за політичні переконання”, – сказано в документі.

Документ ГПУ датований 31 березня 2015 року, і він містить перелік справ, порушених грузинською стороною проти Саакашвілі. При цьому указ про надання громадянства України Міхеїлу Саакашвілі президент Порошенко підписав через місяць – 29 травня 2015 року, тобто на момент, коли вже було відомо про порушення справ у Грузії проти Саакашвілі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна