Порошенко в Грузії домовився про координацію дій проти спільного агресора і розповів особисту історію

 

Київ та Тбілісі домовилися про активнішу співпрацю під час головування Грузії в ГУАМ і України в Організації чорноморського співробітництва.

Про це сьогодні, 18 липня, повідомив президент України Петро Порошенко, який перебуває з триденним візитом у Грузії.

За словами Президента, під час переговорів із грузинським керівництвом значну частину часу було присвячено Європейському Союзу і НАТО та координації дій України та Грузії в європейській і євроатлантичній інтеграції.

«Перший етап укладення Угоди про асоціацію, її ратифікацію, започаткування вільної та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, запровадження безвізового режиму для громадян України і Грузії ми були поруч, разом. Впевнений в тому, що це є перший етап реалізації політики Східного партнерства. І зараз ми спільно, разом з нашими партнерами з Молдови, європейськими партнерами будемо формувати другий етап порядку денного Східного партнерства», – повідомив Порошенко.

Він також наголосив, що чільне місце у порядку денному посідає питання відновлення дискусії по відновленню плану дій щодо членства в НАТО, яке дуже важливе у контексті «забезпечення безпеки як Грузії, так і України».

Сторони також обговорили координацію своїй дій у таких міжнародних організаціях, як Рада безпеки та Генеральна Асамблея ООН. Передусім ідеться про протидію російській агресії та звільнення окупованих територій.

«У нас схожі проблеми: у Грузії — Абхазія і Південна Осетія, в Україні — це Крим і окремі райони Донбасу. Тому нам необхідно активізувати співпрацю в ООН, насамперед в Раді Безпеки», — зауважив Порошенко, відповідаючи на запитання журналістів.

Він також наголосив на важливості продовження санкцій проти РФ до повного виконання Мінських домовленостей.

Під час спільного брифінгу з президентом Грузії Георгі Маргвелашвілі за результатами двосторонньої зустрічі Порошенко нагадав, що за 4 дні наші держави святкуватимуть 25-річчя відновлення дипломатичних стосунків, які були встановлені ще з 4 липня 1918 року.

«100 років тому ми втратили незалежність – і Україна, і Грузія. І тим відповідальніші мають бути наші дії зараз для того, щоб зберегти і захистити український і грузинський суверенітет, українську і грузинську територіальну цілісність, українську і грузинську незалежність. Захистити нашу свободу і захистити нашу демократію», – заявив Порошенко.

«Загроза для нашої свободи, незалежності і демократії  – одна й та сама. І ми нікому не дозволимо диктувати майбутнє нашим великим народам. І це робить нас набагато ближчими», – сказав український президент.

Він також запевнив, що в скрутні часи грузинський народ завжди може розраховувати на підтримку українців, так сама, як і український народ переконаний у підтримці Грузії.

Адже, за словами Порошенка, в особистій історії багатьох грузинів та українців є сторінки, які відображають дружбу між народами – так було і в часи Голодомору в Україні, і в роки Другої світової війни, і зараз, коли українці відстоюють територіальну цілісність, суверенітет і незалежність своєї держави.

«Мало хто знає, що в далекому 1933 році прадід моєї дружини, рятуючи свою родину від Голодомору 33-го, змушений був втекти в Тбілісі. І Грузія врятувала родину моєї дружини від голодної смерті. А бабця моєї дружини у 1943 році опинилася в Сталінграді і була евакуйована. Куди б ви думали? В Тбілісі. І вона жила в Тбілісі», – розповів сімейну історію президент, додавши, що сам про це дізнався лише напередодні, коли коли Марина Порошенко зателефонувала своїм рідним.

Глава Української держави також висловив сподівання, що їм вдасться розшукати людей, які врятували сім’ю його дружини.

Президент України Петро Порошенко з прем’єр-міністром Грузії Гіоргі Квірікашвілі у Тбілісі, 18 липня 2017 р. Фото: прес-служба президента

 

У рамках візиту президент також провів переговори з прем’єр-міністром Грузії Гіоргі Квірікашвілі, серед іншого, висловивши вдячність грузинській стороні за надання гуманітарної допомоги у реабілітації українських військовослужбовців та оздоровленні дітей, постраждалих внаслідок бойових дій на Донбасі.

Сторони також домовилися об’єднати зусилля з реалізації стратегічного партнерства між Україною і Грузією в рамках підписаної в ході візиту Декларації.  Зокрема, йшлося про започаткування діяльності новоствореної Українсько-грузинської стратегічної ради високого рівня.

 

 

Під час зустрічей президента з грузинським керівництвом ішлося також про активізацію економічного партнерства, розширення співпраці в галузі освіти тощо.

“За декілька найближчих років ми плануємо збільшити товарообіг між Україною та Грузією принаймні до 1 мільярда доларів США“, – повідомив український президент.

У середу, 19 липня, Петро Порошенко відвідає столицю Автономної Республіки Аджарія – місто Батумі, де візьме участь у роботі інвестиційного круглого столу.
Також у Батумі відбудеться підписання угоди про співробітництво між Аджарією і Одеською областю.

За матеріалами прес-служби президента

Читайте також:

У день скасування візового режиму з ЄС грузини запустили флешмоб на підтримку безвізу для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна