Мати Агєєва перед зустріччю з сином у Старобільському СІЗО поставила вимогу: без українських ЗМІ

 

Під час приїзду в Україну на побачення з сином – російським військовим Віктором Агєєвим, ув’язненим у Старобільському СІЗО, його мати Світлана Агєєва поставила умову: відсутність на зустрічі українських ЗМІ.
Про це йдеться в сюжеті ТСН, що розповідає про перебіг зустрічі 22 липня.

Під час першого побачення єфрейтора Агєєва з матір’ю в Луганському СІЗО, а також на виступі його перед пресою були присутні – судячи з логотипів – кореспонденти міжнародних агенцій Reuters, France Press, німецького видання Bild, а також Павло Канигін із російської “Новой газеты”, який взяв перше інтерв’ю в матері полоненого на Алтаї та привіз її на Луганщину.

Як можна зрозуміти з сюжету, СБУ пішла назустріч Світлані Агєєвій. Українські ЗМІ на Луганщині не були попереджені про зустріч матері з ув’язненим сином. Через свої канали таку інформацію мала журналістка ТСН (“1+1”) Євгенія Цвєтанська, однак її не пустили в Старобільське СІЗО, де відбулося побачення та виступ Віктора Агєєва перед пресою.

Голова Служби безпеки Василь Грицак пояснив на брифінгу, що СБУ такою зустріччю прагнула показати “відкритість” України, а також намагалася підштовхнути Світлану Агєєву та інших родичів російських військових на Донбасі до того, щоб вони “схаменулися” і покликали їх назад з України.
“Або просто розгорнули кампанію проти того, щоб сюди направляли найманців чи кадрових російських військових”, – сказав Грицак.

У свою чергу журналіст Андрій Цаплієнко в коментарях переповідає, що зустріч матері з полоненим сином без українських ЗМІ була умовою журналіста з Москви Павла Канигіна.

Щодо заяв самого Віктора Агєєва на зустрічі з пресою, то свою причетність до російської армії Агєєв не заперечує, лише додає, що, на його думку, вона тут забезпечує ледь не миротворчу місію.

На запитання про місію російських солдат на Донбасі він відповів: “Захист мирних громадян на території “ЛНР”. А на уточнення, від кого, сказав: “Від Збройних сил України”.

Агєєв досі переконаний, що його країна війни з Україною не веде.

“Що війну веде – із цим я не згоден. Все-таки допомагає Луганську і Донецьку, просто допомагає – гуманітарна допомога там, продукти”, – каже російський військовослужбовець, якого затримали в районі Жолобка на лінії фронту зі зброєю.

Віктор Агєєв на зустрічі з пресою 22 липня

Раніше в інтерв’ю “1+1” Агєєв пояснював своє перебування на Луганщині тим, що бойовики на опорному пункті “охороняли самі себе”.

“Тепер у нього з’явилася нова версія подій – з РФ він приїхав за власним бажанням, підписав контракт із терористами, зброю отримав від бойовиків”, – ідеться в сюжеті ТСН.

“Це було моє бажання, мені хотілося там служити. Приїхали, нас зустріли, відвезли у військкомат Луганська. Там ми пройшли повторну медичну комісію, відправилися в підрозділ. Це ж робота: сказали робити – значить, робиш”, – пояснив журналістам єфрейтор.

Світлана Агєєва в Старобільську

Мати Агєєва відкрито критикувати брехню російської пропаганди навіть після побаченого не наважується. “Недоговорюють”, – зазначає вона.

На запитання, чи є все-таки російські військові на Донбасі, відповідає ухильно: “Є, нема – я не військовий, не політик. Мабуть, є. Найголовніше – це знайти вихід із ситуації нашим політикам, нашим президентам. Я проїхала по Україні, нічого поганого не зустріла, ставлення гарне”, – каже росіянка.

Сам Віктор Агєєв зізнався, що аж до сьогодні не знав, що офіційні збройні сили Росії від нього відмовились, та навіть із консульства ніхто до нього не приїжджав.




ОНОВЛЕНО. Федеральна служба безпеки Росії “не вітала” поїздку Світлани Агєєвої в Україну.
Про це пише “Новая газета“, чий журналіст Канигін супроводжував Агєєву в поїздці до сина.

“Ще на Алтаї, незадовго до вильоту до Москви, Агєєвій дзвонили з ФСБ і дали зрозуміти, що служба знає про її плани і таку самодіяльність не вітає”, – ідеться в статті.

“Навіщо вам такі пригоди? Ви ж знаєте, що відбувається там (на Луганщині), куди ви збираєтеся”, – говорив їй чоловік, який представився співробітником місцевого УФСБ.

Щоб при перетині російського кордону у матері полоненого було менше проблем, на територію України вона потрапила через Білорусь денним поїздом Мінськ-Харків.

Голова СБУ Василь Грицак також повідомив на брифінгу, що українська сторона поставила журналісту “Новой газеты” умову для зустрічі з Агєєвим.

“Канигін дуже хотів приїхати. Але наше була умова – або він приїжджає з мамою, або спілкування просто не буде”, – сказав Грицак.

Читайте також:
Росії продовжує відхрещуватися від Агєєва,
взятого в полон ЗСУ на Луганщині

Як писала “Новинарня“, Віктор Агєєв був затриманий українськими військовими в ході бою в районі села Жолобок у Луганській області 24 червня. Зараз він перебуває в СІЗО у Старобільську, з ним працює СБУ.

Агєєв в інтерв’ю каналу “1+1” повідомив, що служить у Ростовській області, в Новочеркаську, в полку зв’язку та навчальному центрі повітряно-космічних сил Росії.
Він підтвердив, що в березні 2017 приїхав з Алтаю в Ростовську область, де раніше проходив строкову службу, підписав контракт на службу в ЗС Росії, з “армією ЛНР” та невдовзі був відправлений на Донбас.

Про укладання Агєєвим контракту із ЗС РФ в інтерв’ю журналістам повідомляла його мати Світлана. Російська сторона заперечує факт існування контракту.

21 липня журналіст російського видання “Новая газета” Павло Канигін разом із матір’ю Агєєва в’їхав на територію України, щоб влаштувати її побачення з сином.
Раніше вона через газету просила дозволу на побачення з сином.

Читайте також:
Крім Агєєва: стали відомі всі імена полонених
і вбитих під Жолобком бойовиків “ЛНР”. Їх таки зарізали (фото 18+)

“Думала, їх там нема”. Мати полоненого єфрейтора Агєєва підтвердила,
що він був на контракті із ЗС РФ, і просить Путіна про обмін

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна