“Думала, їх там нема”. Мати полоненого єфрейтора Агєєва підтвердила, що він був на контракті із ЗС РФ, і просить Путіна про обмін

 

Світлана Агєєва (Прудей), мати російського військового Віктора Агєєва, який потрапив у полон до ЗС України на Луганщині, через “Новую газету” звернулася до президента РФ Володимира Путіна, міністрів закордонних справ Сергія Лаврова та оборони – Сергія Шойгу.
Відповідну заяву поширила “Новая газета” (РФ), яка взяла інтерв’ю в мешканки Алтайського краю в Барнаулі.

“Я хочу звернутися особисто до Володимира Володимировича Путіна, а також до міністра оборони і міністра закордонних справ Сергія Лаврова не покинути мене в цій ситуації, а допомогти розібратися і надати допомогу в поверненні сина на батьківщину, в Росію”, – сказала вона.

Агєєва підтвердила, що її 23-річний син, який проходив строкову службу ще в 2015 році в Ростовській області, а у 2017-му уклав контракт зі збройними силами РФ, після чого проходив підготовку в місті Батайськ Ростовської області та нещодавно отримав звання єфрейтора.

За її словами, Віктор свідомо обрав військову службу, саме розвідку, причому хотів служити не біля дому, а в Ростовській області. Одного разу переказав їй 5 тисяч рублів для виплати кредиту.

“Надсилав [мені] на “Однокласниках” скан наказу про те, що йому дали [звання] єфрейтора. Він так радів цьому! І я була впевнена, що він у Ростовській області проходить службу в 22-й частині”, – сказала мати в інтерв’ю.

“Мій син, відслуживши строкову службу рік тому, виявив бажання піти працювати за контрактом [до ЗС РФ] і хотів повернутися в ті ж місця, де він служив строкову службу. Він поїхав в березні, сказавши, що поїде працювати за контрактом. Пролунало місто Батайськ.
Він постійно виходив зі мною на зв’язок, раз в тиждень, раз на два тижні… І що все добре, що він працює, тренується, щось здає. Мені головне було, щоб він був живий-здоровий. І от, від 30 травня до сьогодні від нього немає звісток”, – визнала Агєєва у зверненні.

Читайте також:
Росіянин Агеєв, узятий в полон під Жолобком – контрактник ЗС РФ.
Бойовики “ЛНР” визнали втрату

Віктор Агєєв. Фото з соцмереж

Про те, що її син у полоні в Україні, вона дізналася з інтернету, від журналістів та від українських коментаторів її сторінки в “Однокласниках”.

“Я б хотіла розібратися з цією ситуацією: де він перебував, де був приписаний, в якому статусі — поставити всі крапки над «i».
Хочу також попросити наш уряд допомогти з обміном моєї дитини… Так мій син любив військову справу, віддав борг Батьківщині, хотів, щоб Батьківщина його не кинула”, – заявила Світлана Агєєва.

Звертаючись до сина, вона сказала: “Вітю! А ще я дуже сподіваюся, що українська сторона піде на поступки, проявить гуманність і дозволить нам з тобою поспілкуватися по телефону. Або дозволить донести до тебе моє відеозвернення…”

В інтерв’ю журналісту Павлу Канигіну мати російського солдата, який незаконно прибув на територію України для участі в бойових діях, зізналася, що підозрювала, що Віктор не охороняє кордон у Ростовський області, а “служить” на Донбасі.

“Ну, як сумніви … Я ж людина не військова, але дивлячись і дивлячись наш телевізор думала, що ми там (в Ростовській області) охороняємо наш кордон…. Знала, що там дуже небезпечно. Переживала [за Віктора]. Тим більше розвідка. Але я вірила, що нас там немає, на Україні. Були ж офіційні заяви, що наші не присутні. Принаймні я вірила, що намагаються [не бути присутніми]”, – сказала Агєєва.

З її слів, вона постійно дивиться ТБ і вірить російській пропаганді.
“Я дуже політикою захоплююся. Завжди дивлюся наших знаменитих Соловйова, Кісельова, “60 хвилин” подобається”, – зазначила матір полоненого, яка в селі Топчиха Алтайського краю працює вчителькою англійської мови.

Реагуючи на українські коментарі в “Однокласниках”, вона сказала, що не розуміє, “чому в українців така ненависть до росіян”.

На запитання, чому її дивує жорстка реакція українців на те, що її син прийшов воювати в чужу країну, Світлана Агєєва сказала після довгої паузи: “Просто я б так не реагувала, якби на моїй території було таке [вторгнення]. Ну, розумніше б якось поводилася. А вони, молодь, емоційніші, максималісти… Заплуталася я зовсім. Я завжди думала про цю війну в Україні, всі телевізійні передачі дивилася, і ось як життя повернулось”.

“Я сама взагалі не реагую з ненавистю на них (українців). Думаю, що моє покоління українців думають, як я. Це тільки молодь, яка за ці 25 років зросла, зла. Оскільки політика там (в Україні) велася антиросійська, ось так і вийшло. Хоча знову ж таки, я там не жила, просто роблю висновки зі ЗМІ, з телепередач Кисельова, Соловйова. А більше — де? Де ще говорять переконливо?..” – заявила мати полоненого.

Читайте також:
Із полоненим росіянином з-під Жолобка працює СБУ

Як повідомляла “Новинарня“, 24 червня в зоні АТО військовими 93-ї бригади ЗСУ було знешкоджено диверсійно-розвідувальну групу противника. Двох бойовиків було вбито, в тому числі громадянина РФ, чотирьох узято в полон.
ЗМІ вже наступного дня повідомляли, що полонені передані в СБУ.

Ворожою ДРГ керував кадровий російський офіцер капітан Олександр Щербак із Кірова. Серед інших у полон до ЗСУ потрапив російський військовослужбовець-контрактник Віктор Агєєв з Алтаю.
У міноборони РФ заявили, нібито він звільнився із ЗС Росії у 2016 році.
Представники бойовиків ОРЛО заявляють, що Агєєв уклав контракт із “народною міліцією”, тобто армією “ЛНР”.

Читайте також:
Розвідгрупу “ЛНР” ліквідували не ножами, а стрілецькою зброєю,
– комбриг 93 омбр

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна