Створення в Донецьку “Малоросії” прокоментували Порошенко, Муженко і представники в ТКГ. ОНОВЛЕНО

 

Керівники Української держави та Збройних сил відреагували на “декларацію” сепаратистів Донецька, які 18 липня проголосили створення “федеративної держави Малоросія” на базі 20 областей України, включно з Донецькою і Луганською.

Президент Петро Порошенко наголосив, що Україна відновить суверенітет над Донбасом і Кримом, попри будь-які заяви з боку бойовиків.
Про це він заявив на прес-конференції у Тбілісі під час державного візиту до Грузії.

“Проект “Новоросія” був похований. Україна відновить суверенітет над Донбасом і Кримом”, – заявив Порошенко, слова якого у “Твіттері” навів його речник Святослав Цеголко.

“Метою Росії було розділити Україну навпіл. Так званий проект “Новоросія” було повністю провалено”, – ідеться у “Твіттері” самого Порошенка.

Крім того, президент України заявив, що ватажок бойовиків “ДНР” Олександр Захарченко не є політичною фігурою.

“Захарченко – не політична фігура, а маріонетка, яка транслює кремлівські заяви”, – зазначив Порошенко, якого цитує також співробітник прес-служби Ярема Дух.

Головнокомандувач Збройних сил України – начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко назвав заяви “ДНР” про створення “Малоросії” хворими фантазіями.

“Український народ поховав “новоро$$ію”, похоронить і “малоро$$ію”. Хворі фантазії російських маріонеток завжди зникають як мара. Територіальний суверенітет України буде відновлено. Беззаперечно”, – зазначено у “Фейсьуці” Муженка.

ОНОВЛЕНО. Заяви проросійських бойовиків на Донбасі є ще одним доказом агресивних планів Росії, заявив секретар Ради нацбезпеки й оборони України Олександр Турчинов.

За його словами “заяви кремлівських клоунів-маріонеток, які називають себе керманичами окупованого РФ Донбасу, щодо створення Малоросії – це ще один доказ агресивних планів Путіна та його маніакального небажання  вирішувати питання на сході України мирним шляхом”.

“Ця збочена маячня, яка була написана в Кремлі, та озвучена рядженими клоунами на кшталт Захарченка, свідчить про бажання московських “стратегів” знову відновити просування військової агресії на захід, втягуючи в криваві жорна нові регіони України”, – заявив секретар РНБО.

“Доля кремлівського плану “Малоросія-17” буде аналогічною “Новоросії-14”, або будь-якій іншій “Дебілоросії” путінського формату”, – додав Турчинов.

Водночас міністр зовнішніх справ України Павло Клімкін написав у “Твіттері“: “Кремлівські ляльководи зі своїми донбаськими маріонетками влаштували черговий балаган, витягнувши з нафталіну Малоросію… Якраз коли делегація України [перебуває] у Грузії – Кремль намагається розіграти абхазький сценарій на Донбасі. Ми з партнерами не дамо цього зробити”.

Представник України в підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук вважає, що заява лідера незаконного збройного формування “ДНР” Олександра Захарченка про створення “Малоросії” може паралізувати переговори ТКГ.

Про це він сказав у коментарі телеканалу “112 Україна“.

“Завтра засідання, а сьогодні – заява Захарченка – така, яка в принципі блокує завтра взагалі переговорний процес. Завтра, який би не був порядок – чи той, що запропонувала ОБСЄ, чи ми його можемо відредагувати, – ми почнемо обговорення з цієї заяви Захарченка. Бо така заява означає, що немає про що говорити”, – сказав Марчук.

За словами екс-прем’єра, Росія намагається заблокувати Мінський процес, але при цьому звинуватити в усьому Україну.

Водночас представниця України в політичній підгрупі ТКГ Ольга Айвазовська назвала такі заяви “черговим загостренням уяви” бойовиків.

“Чергове загострення уяви ватажків бойовиків щодо “держави” з девальвуючою ще декілька років тому назвою є предметом не для політологічних аналізів, а ментальних (в контексті медицини). Не цим людям давати оцінку Україні, адже їх соціальні ліфти були засновані на єдиному завданні: підрив спроможності, зміна курсу, знищення нашої держави”, – написала вона у “Фейсбуці”.

“Цей дискурс може бути актуальним лише в контексті російського наративу про внутрішній конфлікт, тому його підтримка в інформаційних потоках в серйозному руслі лише сприятиме цій меті. Це сучасні Герострати (грецький персонаж, який спалив храм Артеміди, щоб залишитись в історії), яких карати варто не лише в спосіб передбачений законодавством України, а і через забуття”, – наголосила Айвазовська.

Як писала раніше “Новинарня“, заяву ватажка “ДНР” про створення “Малоросії” на території держави Україна, “яка не відбулася”, не підтримали навіть сепаратисти Луганська.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна