Венесуела: повстанці переймають досвід київського Майдану та надихаються фільмом “Зима у вогні”

 

Українці вимагають уваги світу до своїх подій, однак далеко не завжди стежать за революціями та війнами в інших країнах. Тоді як принаймні народне повстання у Венесуелі має постійно залишатися на українських радарах.
І не лише тому, що у вуличних боях проти “боліваріанського соціалізму” (до речі, підтримуваного Росією) загиблих скоро набереться на свою Небесну сотню.
Річ у тім, що венесуельські guarimberos (“барикадники”) у своїй боротьбі використовують передовий досвід нашого Майдану, і не приховують цього.

У протистоянні з силовиками, які захищають лівого президента Ніколаса Мадуро, венесуельці озброюються коктейлями Молотова і захищаються щитами з підручних матеріалів. Вони влаштовують підпільні перегляди й обговорення фільму “Зима у вогні” та намагаються коригувати свою тактику відповідно до боїв української Революції Гідності.

Про це йдеться в матеріалі бразильського порталу UOL, який “Новинарня” републікує в перекладі.

“Вікінги” проти Мадуро

Хто вони – маніфестанти зі щитами у Венесуелі

текст: Вікторія Рамірес, Андіена Апонте, UOL
український переклад: Дмитро Яцюк
фото: Reuters

Противники президента Венесуели Ніколаса Мадуро влаштовують публічні покази документального фільму мережі Netflix “Зима у вогні” про тримісячне протистояння 2013-2014 років в Україні, яке призвело до загибелі понад 100 осіб та втечі тодішнього президента Віктора Януковича.

На демонстраціях проти уряду Венесуели, де з квітня 2017 року загинуло вже понад 70 осіб, молодь використовує розмальовані щити на кшталт тих, якими користувалися маніфестанти в Києві на Майдані Незалежності.

Венесуельська молодь виготовляє свої щити з параболічних антен, люків, кришок із бочок чи будь-яких інших шматків деревини або металу, які вони можуть знайти.
Деякі прихильники демонстрантів також роблять щити та передають їх [тим, хто бере участь у вуличних акціях].

Протестувальники застосовують щити, щоб створювати загородження, або навіть б’ють по них в унісон, наслідуючи військові традиції скандинавів.
Інші здіймають щити догори на підтримку членів так званого руху “Опір” (La Resistencia), які, зчепивши руки, крокують до лінії “фронту”, аби намагатися зупинити війська національної гвардії та поліції.

“Щити не зупиняють куль [зі стрілецької зброї], але вони захищають нас від сльозогінного газу, гумових куль та каміння”, – пояснює 20-річний студент юридичного факультету Брайан Суарес, який носить протигаз та щит із портретом Мадуро у перехресті прицілу.

Інші щити розмальовані цитатами конституції Венесуели, картинами та релігійними символами. На них є портрети загиблих маніфестантів або гасла, як-то “SOS”, “Ні диктатурі!”, “Мадуро – вбивця!”

Щити венесуельських повстанців (21 фото):

protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (22) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (21) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (20) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (15) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (19) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (18) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (16) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (14) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (13) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (9) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (10) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (11) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (12) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (8) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (7) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (6) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (5) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (4) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (3) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (2) protesters shields - Venezuela _ щити Венесуела _ (1)
<
>

Якщо протестувальники кажуть, що борються проти тиранії в цій багатій на нафту південноамериканській країні, то президент Мадуро звинувачує їх у тому, що вони намагаються спровокувати силовий переворот за підтримки Сполучених Штатів Америки.

Читайте також:
Майдан у Венесуелі: загинули вже 48 протестувальників,
підпалили прибічника влади

Мануель Мело розповідає, що був на передньому краю протестів, жбурляючи каміння та прикриваючи інших демонстрантів своїм синім пластиковим щитом, аж поки не потрапив під водомети. 20-річний студент, який вивчає графічний дизайн, втратив нирку від удару, однак хоче повернутися на вулиці.

“Це важливо – нести щит, тому що ви знаєте, що вони (поліція) кидають, летить просто у вас”, – каже Мело, який лікується у себе вдома в Каракасі. “Я на вулицях не тому, що мені це подобається, а для загального блага”, – стверджує він.

Документальний фільм “Зима у вогні” режисера Євгена Афінеєвского показує, як десятки тисяч українських демонстрантів, незважаючи на сніг та удари кийків “Беркута”, стоять на барикадах на площі Незалежності в Києві (знаної як Майдан).

Фільм був таємно показаний по всій території Венесуели, зокрема в книжкових магазинах, університетах, щонайменше на одній міській площі та в мережі незалежного кіно. Після показів цієї стрічки проводяться лекції та дискусії.

“Коли ви бачите українця зі сльозами на очах, ви запитуєте себе: чекайте, я в Україні чи у Кафеталі?”, – говорить університетський професор Карлос Дельгадо, маючи на увазі район міста Каракас, де мешкають представники середнього класу, який безперечно підтримує протести.

Дельгадо, якому вже 48, нещодавно відвідав показ фільму та взяв участь у дебатах на тему “Зима у вогні” в Католицькому університеті Венесуели, де опозиція до Мадуро також дуже сильна.

Багато хто також поширює фільм у соціальних мережах.

“Цей фільм є обов’язковим для перегляду”, – пише венесуельська актриса й письменниця Ана Марія Симон у своєму акаунті в Instagram. “Всі венесуельці повинні його переглянути, особливо ті, хто стомився, особливо ті, хто збирається майже втрачає надію”, – наголошує вона.

Читайте також:
Лівий президент Венесуели дав задній хід,
після того як позбавив повноважень парламент

В обох країнах (Україні та Венесуелі) невдоволені протестували проти президентів, яких вважали винними у репресіях; в обох країнах конфронтація ставала дедалі жорсткішою.

Але також є багато відмінностей. Протестувальники в Україні стояли на холоді вдень та вночі, натомість венесуельці швидко розходяться, коли починається дощ, та повертаються додому на ніч. Крім того, вони цілий рік насолоджуються м’яким карибським кліматом.

Венесуельці пояснюють, що вночі на вулицях небезпечно через присутність злочинних угруповань (відповідник “тітушок” – “Н”).
Оскільки економіка країни в колапсі, протестувальники у Венесуелі часто потерпають від нестачі медикаментів, харчів тощо, тоді як українці мали [цього всього] хороший запас.

Ганс Вуеріх, який здобув популярність, поставши голим у Каракасі перед броньовиком і тримаючи у руках Біблію, каже: фільм “Зима у вогні” змусив його замислитись над тим, що руху опору Венесуели слід розширити свою стратегію.

Акція Ганса Вуеріха (Hans Wuerich)

“Настав час нести протест далі”, – говорить 27-річний репортер, перебуваючи на площі Альтаміра в Каракасі, одному з центрів опоку режиму Мадуро.

“Ми повинні зорганізуватися, якщо хочемо взяти контроль над вулицями вдень та вночі, якщо хочемо досягти точки неповернення”, – вважає Вуеріх.




Джерело тексту та фото: UOL

Читайте також:
Документальний фільм про Революцію Гідності зупинився за крок до “Оскара”. Ді Капріо таки отримав

Фільм про Революцію Гідності
“Зима у вогні” – у п’ятірці фіналістів “Оскара”

Читайте також:
Венесуела для економії змінила часовий пояс

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна