Лівий президент Венесуели дав задній хід, після того як позбавив повноважень парламент

 

Верховний суд Венесуели має переглянути своє суперечливе рішення щодо позбавлення парламенту країни законодавчих повноважень.
Відповідну заяву зробив у суботу, 1 квітня, президент Венесуели Ніколас Мадуро після засідання Ради оборони під його керівництвом, передає інформагенція AFP.

Перед тим 29 березня Верховний суд Венесуели, лояльний до лівого президента Мадуро, позбавив повноважень Національну асамблею, в якій домінує опозиція. Низка країн та організацій (зокрема США, ЄС, Бразилія, Мексика, Аргентина, Перу й Чилі) засудили дії ВС як зазіхання на демократію. Колумбія, Чилі й Перу викликали своїх послів з Венесуели на батьківщину для консультацій.

Рішення Верховного суду перебрати на себе функції органу державної влади та позбавити імунітету депутатів парламенту становлять загрозу “інституційній стабільності та рівновазі між державними гілками влади”, зазначається в заяві Ради оборони.
Сам Мадуро – сподвижник покійного президента Уго Чавеса – оголосив, що криза, спричинена рішенням суду щодо парламенту, подолана і суд виправить це рішення.

Напередодні з різкою критикою рішення ВС виступила генеральна прокурорка Венесуели Луїса Ортега. Вона назвала його “зламом конституційного ладу”.

Ортега стала першою представницею влади, яка наважилася розкритикувати дії Верховного суду. Доти з критикою рішення суду виступали опозиційні політики, називаючи його “державним переворотом”.

Читайте також:
Парагвайський Майдан: мітингувальники підпалили парламент,
щоб не допустити переобрання президента

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна