Мінсоц виділив 9,5 млн. на псевдоветеранські “ГОшки”. Є загроза, що те саме буде і в другому півріччі. ДОКУМЕНТ

 

автор: Ольга Гордійчук

29 травня міністр соціальної політики Андрій Рева підписав документ про виділення понад 9 мільйонів гривень на фінансування ветеранських громадських організацій за перше півріччя 2017 року.
Про це в коментарі “Новинарні” першим розповів громадський активіст Дмитро Різниченко, який досі очолював неформальний рух АТОвців за перехід на конкурсні умови розподілу бюджетних коштів, передбачених для ветеранських ГО.

У Мінсоці дали офіційну відповідь запит “Новинарні” з цього приводу та уточнили: “Наказом Мінсоцполітики від 05.05.2017 №740 «Про надання у 2017 році фінансової підтримки громадським об’єднанням ветеранів» затверджено видатки для надання у першому півріччі підтримки 37 організаціям на суму 9 462 тис. гривень“.

Таким чином, “старим” ветеранським організаціям, переважно на їх статутну діяльність, виділено на шість місяців майже половину річної суми (19 973,9 тис. грн.), що запитувалася цими “ГОшками”.

При цьому існує загроза збереження аналогічного фінансування “ватних ветеранських ГОшок” і в другому півріччі. В міністерстві кажуть, що ухвалення протилежного рішення загальмував… волонтер Олексій Ліпіріді.

“Була кулуарна домовленість”

“Я так розумію, що була кулуарна домовленість міністра Реви з ветеранськими ГО про те, що півроку вони можуть красти ті гроші, які хотіли вкрасти. А далі буде нова система фінансування”, – розповів Дмитро Різниченко з приводу рішення про виділення 9 млн. грн. “старим” ветеранським ГО.

Усе могло бути інакше. Як відомо, 4 травня на зустрічі заступника міністра соцполітики Наталки Федорович з представниками ГО було створено робочу групу, до якої увійшли громадські активісти, що виступають за позбавлення фінансування псевдоветеранських та “ватних” організацій.
Завдання цієї групи – проаналізувати заходи ветеранських громадських організацій за перше півріччя 2017-го і дати рекомендації, чи доцільно виділяти їм кошти у межах 20% заявленої суми на рік.

“Але профінансовані всі “ватні” заходи. Деякі з організацій навіть не подали нам список своїх заходів, але все одно отримають кошти”, – обурюється Різниченко, який увійшов до робочої групи.

За фінансування ветеранських організацій відповідає Державна служба України у справах ветеранів та учасників АТО. Голова Держсужби Артур Дерев’янко вирішує, чи дослухатися до рекомендацій робочої групи.

При цьому членами Громадської ради при Держслужбі ветеранів є представники тих самих ГО, на які спрямовуються державні кошти.
На перше півріччя вони “замовили” на себе аж 58,977 млн. грн. Міністерство, відповідно до можливостей бюджету, погодилося закрити майже 20 мільйонів.

Тож зацікавлена Громадська рада ігнорувала рекомендації громадських активістів і радила забезпечити собі фінансування “своїм”, навіть якщо робоча група визнавала, що це недоцільно, зазначив співрозмовник у Держслужбі.

Оцінка робочою групою апетитів наближених до Мінсоцу ГОшок:
гортайте

витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (1) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (2) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (3) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (4) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (5) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (6) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (7) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (8) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (9) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (10) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (11) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (12) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (13) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (14) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (15) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (16) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (17) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (18) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (19) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (20) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (21) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (22) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (23) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (24) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (25) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (26) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (27) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (28) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (29) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (30) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (31) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (32) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (33) витрати на ветеранські ГО - І півріччя 2017 - оцінка_ (34)
<
>

Заступник голови Держслужби ветеранів В’ячеслав Марченко у коментарі “Новинарні” уточнив, що “зараз гроші перераховані на казначейські рахунки громадських організацій, але скористатися ними можна буде лише після погодження з Міністерством соціальної політики”.

Мінсоц у листі до “Новинарні” повідомив: “Станом на 31.05.2017 відкриті асигнування Державній службі України у справах ветеранів та учасників антитерористичної операції для надання фінансової підтримки організаціям ветеранів  у розмірі 7 312,4 тис. гривень”.

Тобто Держслужба визначає суму коштів, яку отримає з держбюджету кожна ветеранська ГО, але зрештою її затверджує Міністерство соціальної політики. Воно теоретично може не допустити фінансування тих ветеранських ГО, яких не рекомендує підтримувати коштом держави робоча група.

Наразі сума, яка виділена на кожну ГО в першому півріччі 2017 року, невідома.

Друге півріччя теж під загрозою. Ліпіріді “умив руки”?

Також невідомо, чи впровадять перехід на конкурсну основу при фінансуванні ветеранських ГО з липня, другого півріччя – а про це в рамках “компромісної” схеми після переговорів із громадськими активістами заявляв міністр Рева.

Нова схема передбачала б, що бюджетні гроші виділятимуться не “в ручному режимі” просто на громадську організацію, а на їхній проект, який виграє конкурс.

Перед тим як подати до Кабміну постанову про перехід до нової схеми фінансування ГО, потрібно, щоб за це проголосувала Громадська рада при Міністерстві соцполітики. Про це “Новинарні” сказала заступниця міністра Наталя Федорович.

30 травня це питання мало бути поставлене на голосування Громадської ради, проте рішення не прийняли, зазначила вона.

“Громадська рада завершилася нічим. Її голова Олексій Ліпіріді по суті зірвав засідання та не поставив на голосування питання про підтримку цієї постанови. Парадокс – чиновники переконували Громадську раду, що треба переходити на конкурсну основу фінансування. Стидоба! Я такого не очікувала”, – сказала Наталка Федорович.

За її словами, постанова потребує спільного доопрацювання, але її потрібно внести на затвердження Кабміну, щоб таки мати підстави перейти на конкурсну основу фінансування ветеранських ГО з 1 липня 2017 року.

Мовою офіційної відповіді Мінсоцполітики це звучить так: “У зв’язку із необхідністю перегляду принципів виділення коштів призначених на фінансову підтримку всеукраїнських громадських об’єднань осіб з інвалідністю та ветеранів, а саме виділення такого фінансування на конкурсній основі для більш економного та раціонального використання бюджетних коштів Міністерством соціальної політики розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2011 р., №1049 та від 7 березня 2012 р. №176», що наразі подано на розгляд Уряду, яким у свою чергу надано доручення щодо доопрацювання проекту акта разом з громадськістю”.

Як відомо, відомий волонтер Ліпіріді донедавна активно виступав за зміну фінансування ветеранських ГО.

Однак на звернення “Новинарні” по телефону з проханням прокоментувати його дії на Громадській раді 30 травня Олексій Ліпіріді відповів відмовою. Дізнавшись, якої теми має стосуватися розмова, пан Олексій заявив, що не дасть коментар з цього приводу.

P.S. Уже коли цей матеріал було опубліковано, Олексій Ліпіріді у коментарі в “Фейсбуці” дав посилання на свій допис, у якому зазначено, що він не сприймає постанову про перехід на конкурсну основу фінансування, бо 20% з виділеної суми можна використати на потреби громадської організації, яка організовує проект.

(При цьому співрозмовник у Держслужбі розповів, що такі витрати завжди входили у суму гранту, різниця лише в тому, що в країнах ЄС вони складають 10% від суми.)

Друга причина несприйняття Ліпіріді – цей “проект має яскравий дискримінаційний характер, що проявляє себе у наділенні привілейованим становищем певних юридичних осіб порівняно з усіма іншими”.

Ще одна – “проект не забезпечує принципу прозорого звітування про використання коштів…”

“Загалом, після можливого прийняття цих змін, із загального кошика за цією бюджетною статтею у 80 млн. гривень на статутну діяльність поза конкурсів було б направлено близько 55 млн., а решту 25 млн гривень можна також використати на ту саму статутну діяльність. Таким чином, я не бачу сенсу у прийнятті «старого» в «новій» обгортці”, – написав Ліпіріді.

З огляду на таку позицію наразі залишається “традиційний” старий принцип.

Читайте великий матеріал “Новинарні“:
“Будьте ви прокляті”.
Як волонтери й АТОвці відсувають псевдоветеранів
від бюджетного корита




Нагадаємо, 11 квітня представники ГО – учасники засідання при Держслужбі у справах ветеранів та учасників АТО – проголосували за перехід до фінансування ветеранських організацій на відкритій конкурсній основі.

Це стало наслідком активних протестів АТОвців та волонтерів проти прямого виділення бюджетних коштів для “старих” ветеранських спілок, незалежно від їх роду діяльності та активності.

Ініціатором акції став Дмитро Різниченко – громадський активіст та ветеран батальйону “Донбас”, який на попередніх зборах відзначився тим, що вдарив лобом в обличчя голову громадської ради при Міністерстві оборони, 67-річного генерал-полковника запасу Віктора Палія.

Різниченко та інші активісти наголошують, що по суті прорадянські ветеранські організації отримують величезні суми з державного бюджету України без конкурсу проектів, і ці кошти йдуть здебільшого на статутну діяльність та бюрократичні потреби.

Надалі міністр соцполітики Андрій Рева почав шукати компроміси в грошовому питанні між “старими” й “новими” ветеранами.

Читайте також:
У Дніпрі “фейкових” ветеранів позбавили фінансування
з міського бюджету

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна