З початку року у “справі 2 травня” в Одесі зроблено більше, ніж за весь 2016-й, – поліція

 

Керівник поліції Одещини Дмитро Головін заявляє, що з початку 2017 року у “справі 2 травня” працює оновлена слідчо-оперативна група.

“За чотири місяці «у справі 2 травня» зроблено більше, ніж за весь 2016 рік. Але не про всі заходи можна відкрито розповідати», ─ сказав Головін.

За даними керівника слідчого управління поліції в Одеській області Сергія Шайхета, за чотири місяці цього року слідчі оновленої групи опитали понад 70 свідків, призначили додаткові експертизи.

Силовики заявляють, що у “справі 2 травня” близько 20 людей перебувають в розшуку, чотирьом буде оголошено про підозру “найближчим часом”.

Як передає “Радіо Свобода”, це вже третя слідчо-оперативна група, яка розслідує події 2 травня 2014 року в Одесі.

Водночас учасниця “Групи 2 травня” Світлана Підпала зазначила, що з новими слідчими по цій справі спілкування ще не було.

“Група 2 травня” була створена для альтернативного розслідування одеської трагедії. До її складу на волонтерських засадах увійшли журналісти, громадські діячі, експерти. Вивчаючи фото- і відеоматеріали різних ЗМІ з місця подій, інтерв’ю учасників та свідків, запитів в держструктури, аналізу отриманих даних “Група 2 травня” відновила хронологію подій того дня та спростувала деякі найбільш поширені чутки навколо пожежі в будівлі на Куликовому полі.

У “справі 2 травня” одеська поліція розслідує винятково масові заворушення на вулиці Грецькій та на Грецькій площі в центрі міста.

Із травня 2014 року до січня 2016-го досудове розслідування проводило головне слідче управління МВС України, потім розслідування передали в Одесу.

Нещодавно було затримано ще одного підозрюваного у “справі 2 травня”, він переховувався від слідства майже три роки. Суд призначив затриманому, ім’я якого не називається, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Ще двом активним учасникам подій 2 травня 2014 року в Одесі заочно оголошено про підозру за статтею 294 КК України(“організація і участь в масових заворушеннях”).

Як повідомив прокурор Одещини Олег Жученко, один з підозрюваних є бойовиком визнаного в Україні терористичним угруповання “ДНР” і перебуває на тимчасово непідконтрольній Україні території Донецької області. Інший, стверджує Жученко, перебуває в Росії.

Наразі в організації сутичок українських і проросійських активістів зі стріляниною з вогнепальної та травматичної зброї, що сталися на Грецькій площі Одеси 2 травня 2014 року та призвели до загибелі шістьох людей, обвинувачуються понад 20 “антимайданівців”.
П’ять фігурантів справи перебувають під вартою. Це Сергій Долженков, Сергій Корчинський, Владислав Романюк та громадяни Росії Євген Мефьодов і Максим Сакаулов. Їхню справу розглядає Малиновський районний суд Одеси.

Крім того, внаслідок пожежі 2 травня в Будинку профспілок загинула всього 31 особа з числа проросійських активістів та бойовиків.

Читайте також:
Після “повішання судді” п’ятьом обвинуваченим у справі 2 травня в Одесі
таки продовжили арешт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна