СБУ викрила ще одну спробу влаштувати фейковий національний протест через Дульського, тепер в Одесі. ВІДЕО

 

Співробітники Служби безпеки України попередили в Одесі провокацію російських спецслужб, яка мала проявитися в інспірованому протесті нібито етнічних болгар проти їх утисків на національному ґрунті.
Як інформує “Новинарня“, про це на брифінгу 19 квітня повідомив начальник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

“Кремль не припиняє спроб посварити Україну з дружніми нам сусідніми державами через створення штучних міжетнічних конфліктів та спекуляції на притисненні нацменшин”, – зазначили в СБУ.

“Ми викрили першу з низки запланованих провокацій щодо однієї з національних меншин в Одеській області”, ‒ розповів Ткачук, нагадавши, що такі спроби раніше фіксувала СБУ в Західній Україні.

“Почерк російських спецслужб незмінний – проплачений акт вандалізму або диверсія проти історичних пам’яток чи установ національних меншин. Надалі організовується фейкова протестна акція, в якій не бере участь жодний представник національної меншини. СБ України задокументувала, що одні й ті ж люди, за вказівкою Кремля, організовують ці провокації в різних регіонах України”, ‒ заявили в СБУ.

Зазначається, що організацією одеської “акції протесту” займався Микола Дульський – лідер радикальної громадської організації “Наждак”, який “засвітився” в березні під час спроби перекриття фейковими “поляками” траси “Львів-Рава-Руська”.

Читайте також:
СБУ підозрює, що обстріл консульства в Луцьку організував лідер “Наждака” Дульський

“Служба зафіксувала його листування з координатором провокації, який прибув до Одеси з Харкова”, ‒ повідомив Олександр Ткачук.

За задумом російських спецслужб учасники інспірованого “протесту” мали пройти в Одесі ходою від пам’ятника болгарському поету Христо Ботєву до консульства Болгарії, виступивши нібито “проти утисків етнічних болгар в Україні”.

“Маніфестантам”, яких загітували за десять доларів кожного, роздали провокаційні плакати.
Російські куратори виділили на проведення фейкової ходи 80 тисяч гривень та 500 доларів, частину яких організатори привласнили, констатують в СБУ.

“План максимум російських спецслужб передбачав напад псевдонаціоналістів на мирну ходу з використанням фаєрів”, ‒ повідомив начальник апарату голови СБ України.

За його словами, зафіксовано, що з одного багажника “маніфестанти” діставали транспаранти як болгарською мовою, так і українські націоналістичні.

Завдяки чітким діям правоохоронців проплачене шоу в Одесі не відбулося і російські канали не отримали красивої “картинки” про фейкові утиски національних меншин, повідомили в СБУ.

“Ми затримали координатора цієї акції, який спеціально прибув із Харкова. Він засвідчив штучний характер протесту та назвав ім’я організатора”, ‒ наголосив Олександр Ткачук.

СБУ попередила в Одесі провокацію російських спецслужб на міжнаціональному підґрунті_01

За інформацією СБ України, наступні подібні “вистави” російські спецслужби планують через кілька тижнів, зокрема, у Харкові, Херсоні та Миколаєві.

“Ми знаємо, що головні провокації Кремль запланував на першу половину травня», ‒ зазначив Ткачук. За його словами, СБУ знає про них та не дозволить дискредитувати Україну в очах світової спільноти.

Представники СБУ додали, що триває розслідування справи про обстріл консульства Республіки Польща в Луцьку та перекриттям львівської траси.

“Ми провели сім обшуків, чотирьох підозрюваних суд взяв під варту, двох, у тому числі Дульського, оголошено в розшук”, ‒ повідомив на брифінгу начальник Департаменту захисту національної державності СБУ Віктор Кононенко.

“Запевняю, що відповідальності не уникне жоден, хто погодився за гроші Кремля розсварити українців з дружніми народами”, ‒ підкреслив керівник апарату голови СБУ.

За всіма фактами триває досудове розслідування у рамках єдиного кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна