Рокіровка в Десні: центр очолив скандальний Вєтєр, генерал Мікац поїхав в ОК “Захід”

 

На чолі “Десни” – заміна. Командиром 169-го навчального центру Сухопутних військ у смт Десна на Чернігівщині став полковник Віктор Ніколюк, який досі був командиром 92-ї окремої механізованої бригади.
Натомість очільник “Десни” генерал-майор Олег Мікац, за даними “Новинарні“, 28 березня підвищений до посади заступника командувача оперативного командування “Захід” (Рівне).

Про нове призначення Ніколюка – бойового комбрига 92 омбр (Башкирівка Харківської області) прес-служба бригади повідомила ще 20 березня.

21 березня Ніколюка представили особовому складу НЦ “Десна”.

27 березня в навчальному центрі “Десна” відбувся урочистий ритуал прощання із Бойовим Прапором. Про це інформував Генштаб ЗСУ на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Колишній начальник навчального центру генерал-майор Олег Мікац передав командування центром полковнику Віктору Ніколюку… Мікац подякував особовому складу НЦ за плідну співпрацю та побажав успіхів у подальшій службі”, – зазначала прес-служба “Десни”, подаючи фоторепортаж з урочистої церемонії на плацу.

41-річний Олег Мікац – перший український генерал, який ніколи не служив у Збройних силах СРСР.
Був заступником начальника НЦ “Десна”. У 2013-2015 роках – командувач 93 омбр (смт Черкаське Дніпропетровської області). 10 липня 2014 року 93 омбр у взаємодії з добровольчими батальйонами прийняла бій під Карлівкою, а 24 липня взяла під контроль селища Піски та Первомайське, що дозволило українським військам контролювати дорогу між Донецьком та Дніпропетровськом. Із вересня 2014 року Мікац керував обороною Донецького аеропорту. Тоді ж брав участь у виборах до Верховної Ради як третій номер партійного списку “Правого сектора”.
Начальником НЦ “Десна” призначений у березні 2015 року; тоді ж нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня. Звання генерал-майора отримав у серпні 2015-го.

Віктор Ніколюк “Вєтєр”

41-річний Віктор Ніколюк “Вєтєр” отримав орден Богдана Хмельницького III ступеня у травні 2015 року (раніше, 2013 року – при Януковичі – орден Данила Галицького).
До війни служив у “Десні”, командував розвідротою, танковим батальйоном та механізованим полком, надалі – був начальником штабу 93-ї бригади, згодом – її командиром.
На чолі 92-ї бригади – учасник АТО. 16 травня 2015 року поблизу міста Щастя на Луганщині військові 92 омбр взяли в полон спецназівців ГРУ ГШ ЗС Росії Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва.

“За час командування у 92-й полковником Віктором Ніколюком з вересня 2013 року бригада стала одним з найкращих бойових підрозділів ЗСУ. Рік та дев’ять місяців ми боронили свободу нашої держави та стримували ворога у Щасті, Трьохізбенці, частині Станиці-Луганської. З осені 2016 року — успішно воюємо на Донецькому фронті. За кілька місяців поблизу Донецька під командуванням полковника Ніколюка ми встигли знищити вагому кількість окупантів, зайняти нові позиції, посунувшись суттєво вперед до ворожого стану, та втримати їх”, — йдеться у повідомленні прес-служби 92 омбр.

Водночас “Вітер” Ніколюк під час командування 92-ю бригадою став фігурантом скандалу із розстрілом у 2015 році поблизу Щастя зведеної мобільної групи із протидії контрабанді, коли загинули відомий волонтер Андрій “Ендрю” Галущенко та його колега.
Напередодні загибелі Галущенко стверджував, що нібито отримував погрози від Ніколюка.
У лютому 2016 року в рамках розслідування кримінального провадження за цим фактом військова прокуратура затримала двох розвідників 92 омбр. Ніколюк заперечує причетність до злочину й висуває зустрічні позови.

Читайте про справу Ендрю:
Розслідувач контрабанди в АТО Бобровников виїхав з України
через погрози й низку загадкових смертей

Скандал з унітазами в Десні: міністр звільнив причетних
і накинув грошей на ремонт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.