“Хто не скаче – той медведь!” Протести проти корупції влади в РФ завершилися масовими арештами

 

У кількох десятках міст Росії в неділю, 26 березня, відбулися акції проти корупції у владі.

Приводом для мітингів стало розслідування Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального “Він вам не Дімон” – про прем’єр-міністра РФ Дмитра Медведєва. В ході розслідування з’ясувалося, що глава уряду пов’язаний з кількома дорогими об’єктами нерухомості – садибами, яхтами, виноградниками тощо.

У багатьох містах акції були не санкціоновані місцевою владою, тому, скажімо, в Москві силовики затримали понад 700 учасників мітингу, повідомляє телеканал “Дождь“.
Серед затриманих є неповнолітні.

Раніше ТАСС із посиланням на джерела в правоохоронних органах російської столиці повідомляв про 500 затриманих. За інформацією агенції, проти більшості з них буде складено адміністративні протоколи за статтею 20.2 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ (“Порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування”).

За даними московської поліції, в акції опозиції взяло участь 7-8 тисяч осіб. Її організатора Олексія Навального затримали ще на початку мітингу.
Протестувальники намагалися перекрити шлях “автозаку”, в який посадили опозиціонера. Але сам Навальний у “Твіттері” закликав демонстрантів не “відбивати” його, а продовжити акцію протесту.
“Народ, зі мною все добре… Ідіть по Тверській. Наша сьогоднішня тема – боротьба з корупцією”, — написав він.
Згодом стало відомо, що у відділку Навальний залишатиметься щонайменше до засідання суду, який відбудеться в понеділок, 27 березня.

Десятки демонстрантів затримали також у Владивостоці, Южно-Сахалінську, Хабаровську, Єкатеринбурзі та інших містах.

Телеканал “Дождь” зібрав відео цих міст, а також Красноярська, Барнула, Томська, Самари, Омська, Йошкар-Оли, Нижнього Новгорода, Санкт-Петербурга тощо.

Мітинг у Томську. Фото: navalny.com

З цього відео, зокрема, видно, що учасники мітингів скандували гасла не лише проти Медведєва (акцент суто на його корупційній діяльності має дещо підозрілий вигляд, адже головним в РФ залишається президент Володимир Путін), а й проти Путіна. Наприклад, “Путін – вор!”.

Читайте також:
Російський опозиціонер Навальний оголосив про намір балотуватися
на виборах-2018 і припинити війну з Україною

Навальний у разі перемоги проведе в Криму “нормальний” референдум

У Росії повторно засудили Навального. Він каже, що все одно має право балотуватися в президенти

Акція “Він вам не Дімон” у Новосибірську. Фото: navalny.com

Не може не потішити й гасло, яке лунає на відео з Єкатеринбурга: “Кто нє скачєт – тот мєдвєдь!”.

Як відомо, однією з популярних “кричалок” під час Революції Гідності в Україні було “запозичене” у патріотичних футбольних фанатів гасло “Хто не скаче – той москаль!”. І саме репліка “доскакалися?!” (“доскакалися до підвищення тарифів”, “доскакалися до війни” тощо) є одним із найпопулярніших “закидів” російської пропаганди та підживлюваних нею інтернет-ботів до українців.

Дивіться відео телеканалу “Дождь” за посиланням нижче:

 

Тим часом голоса департаменту регіональної безпеки та протидії корупції Москви Володимир Черніков назвав дії поліції на антикорупційній акції “Він вам не Дімон” у столиці РФ “бездоганними”.

“Поліція вела себе бездоганно. Співробітники діяли грамотно, професійно. Вони впоралися зі своїм завданням – забезпечили безпеку при такому скупченні людей на досить обмеженій ділянці”, – цитує Чернікова російська агенція “Інтерфакс”.

За словами чиновника, поліцейські “відповідали на протидію на їхню адресу.

В МВС Росії також повідомили, що “під час проведення несанкціонованого публічного заходу співробітнику московської поліції одним із учасників акції було завдано удару по голові”.

Читайте також:

Російські опозиціонери зняли з безпілотника неозору дачу Медведєва на Волзі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна