У Білорусі знову масово арештовують “екстремістів”

 

У Білорусі відбуваються затримання громадян після заяви президента Олександра Лукашенка про “табори бойовиків в лісах між Бобруйськом і Осиповичами”.
Про це повідомляє 22 березня “Українська правда” з посиланням на “Білоруський партизан“.

Зазначається, що за “табір бойовиків” видають легальний бобруйський військово-патріотичний клуб “Патріот”.

На даний момент відомо про арешт 11 осіб. Серед затриманих – колишні лідери й члени патріотичної організації “Білий легіон”, яка існувала в 1990-ті роки і припинила свою активну діяльність ще на початку 2000-х: Мирослав Лозовський, Андрій Дундуков (його затримали на кордоні з Україною), два співробітники силових відомств та ін.

КДБ та інші силові структури Білорусі поки мовчать про кількість затриманих, а також про пред’явлені звинувачення.

На думку експертів, влада Білорусі намагається залякати населення перед традиційною акцією до Дня волі 25 березня.

Паралельно в країні проходять затримання й суди учасників “маршів недармоїдів”. Покарання за марші торкнулися майже 250 осіб, з них понад 80 осіб проведуть День Волі за ґратами, зазначає білоруська служба “Радіо Свобода“.

Як відомо, 21 березня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про затримання декількох десятків бойовиків, які готували провокації зі зброєю і “тренувалися в таборах зі зброєю, в тому числі – в Україні”.
СБУ звернулася до білоруських колег за роз’ясненням, що мав на увазі Лукашенко, говорячи про затримання бойовиків з таборів в Україні.

Раніше видання ZN.UA писало, що, зіткнувшись з відносно масштабними протестами проти “декрету про дармоїдство”, президент Білорусі Олександр Лукашенко почав активно грати на страхах білорусів перед повторенням в країні “трагічного сценарію “Майдану”” і ризиком розв’язання війни.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна