Руйнування міфів: Саманта Пауер виявилася близькою подругою Чуркіна

 

Екс-представниця США при ООН Саманта Пауер зізналася, що, попри конфронтацію на офіційному рівні, мала дружні приватні  взаємини з нині покійним постійним представником Росії при ООН Віталієм Чуркіним.
У своїй колонці в рубриці “Думка” на сайті The New York Times Пауер, зокрема, пише про те, що Чуркін був єдиним дипломатом з ООН, якого вона запросила до себе додому на День подяки.

“У понеділок (20 лютого) помер Віталій Чуркін, постійний представник Росії при Організації Об’єднаних Націй протягом останнього десятиліття та один з найефективніших у світі дипломатів. Я була, напевно, найбільш помітним противником посла Чуркіна, який віддано захищав усі дії президента Володимира Путіна в Україні та Сирії”, – пише Пауер.

Водночас, за словами колишньої представниці США, Віталій був майстерним оповідачем з епічним почуттям гумору, став для неї хорошим другом і був одним із тих, хто найбільше сподівався на те, що Сполучені Штати та Росії, співпрацюватимуть у майбутньому.

“Я вбита горем через його смерть. Я теж сумую, що в нашому гіперполяризованому середовищі робота таких дипломатів, як Віталій, витлумачена як мовчазна згода з агресією Росії”, – передає допис Саманти Пауер “Європейська правда”, називаючи його “панегіриком”.

Дипломатка нагадує, що відразу після смерті у своєму “Твіттері” назвала Чуркіна “дипломатичним маестро”, за що її розкритикували в мережі.

За словами Пауер, вони з Чуркіними “знали, що повинні працювати разом”.

“Добре відомо, що Віталій Чуркін шість разів ветував резолюції ООН по Сирії, але менш відомо, що саме Віталій гарячково працював над тим, щоб спробувати забезпечити достатньо змін у проекти для того, аби Москва могла їх підтримати”, – додає колишня представниця США в ООН.

Саманта Пауер згадує також про те, як Чуркін розповідав їй історії зі свого дипломатичного минулого часів “холодної війни”, допомагав у звільненні зниклих безвісти журналістів у Сирії.

“Незалежно від того, наскільки стосунки між нашими країнами погіршувалися… ми завжди мали багато спільного. Ми обидва любили спорт, і єдиний раз, коли я не змогла додзвонитися до нього, був тоді, коли спортсмен з РФ претендував на олімпійську медаль… Він віддавав перевагу хокею та тенісу, я люблю бейсбол, проте так і не змогла переконати його в тому, що це цікава гра… Тому ми зупинилися на НБА”, – пише Пауер.

“Віталій ніколи не ділився зі мною своїм поглядом на свого президента (Путіна), проте я відчуваю, що він цінував те, що Путін відродив вплив Росії на світовій арені”, – продовжує Пауер.

“Віталій Чуркін – грізний супротивник, турботливий друг і лютий захисник Росії, країни, яку він обожнював і намагався гідно представляти”, – так Саманта Пауер визначає характеристику Чуркіна у своїй колонці.

Насамкінець вона відзначає, що відновлення стосунків США та Росії як “незамінної основи для подолання глобальних загроз” буде можливим лише тоді, коли американці братимуть до уваги думку тих, з ким вони категорично не згодні.

Коментуючи допис Саманти Пауер, редактор “ЄП” Сергій Сидоренко пише в соцмережі:

“Чому це важливо для України? Тому що нам нарешті час усвідомлювати прості, але важливі тези. Хоча б потроху.

  1. Не варто створювати кумирів. Ні з кого. А особливо – ґрунтуючись лише на публічній активності особи.
  2. Україноцентризм – міф приємний, але дуже далекий від реальності. Так, українці молодці, нам тиснуть руку і бажають найкращого. Але американський, британський, німецький і так далі дипломат захищає інтереси США, Британії, Німеччини. Так було і так буде.
  3. Коли ми закликаємо партнерів не забувати в ухваленні рішень про геополітику та російську загрозу, маємо бути свідомі: геополітика – потужна штука, в якій ми не є вагомою фігурою. І тому за геоколіщатами, коли вони розкручуються, треба уважно спостерігати. Аби нас не придавило.
  4. А нам своє робити”.

Читайте також:
“Передаю естафету Путіну!” Реакція українських соцмереж на смерть Чуркіна

Як Україна обійшлася з поминками Чуркіна в Радбезі ООН

Росія намагається приховати офіційні причини смерті Чуркіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна